Otpremnine samo za neraspoređene

Oni koji do penzije imaju godinu-dve, a proglašeni su tehnološkim viškovima, dobiće šest prosečnih plata, oko 240.000 dinara.

Vlada je obezbedila milijardu i 600 miliona dinara za socijalni program za 1.200 zaposlenih, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević danas na sastanku sa predstavnicima reprezentativnih sindikata iz oblasti obrazovanja.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvete, sredstva za socijalni program namenjena su za one kojima su ukinuta zanimanja, za nenastavno osoblje i za tehnološke viškove do 2 godine penzije.

U saopštenju se navodi i da zaposleni koji imaju više od 2 godine do penzije mogu dobiti najviše do 8.000 evra, dok će oni koji imaju manje od 2 godine do penzije dobiti 6 prosečnih bruto zarada.

Problem isplate naknade za godišnji odmor za 2014. godinu biće razmatran na sednici Vlade u četvrtak, kada će biti doneta konačna odluka.

Kako je saopšteno, sindikati su tražili da se za nenastavno osoblje sa četvrtim stepenom stručne spreme poveća zarada po uredbi Vlade, dok je Šarčević rekao da će taj problem biti sistematski rešen donošenjem zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru.

Na sastanku su sindikati tražili da se predsednici sindikalnih organizacije ne boduju na listama za tehnološke viškove, a Šarčević je odgovorio da će od Ministarstva za rad tražiti dodatne informacije da li je to u skladu sa zakonom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvete, u vezi sa tehnološkim viškovima za 2017/18 biće formirane radne podgrupe po školskim upravama koje će pratiti raspoređivanje u skladu sa posebnim kolektivnim ugovorom za osnovne i srednje škole i domove učenika.

Izvor: Agencije

Share Button

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.