Samački hotel postaje stambena zgrada

0 0
Read Time:2 Minute, 29 Second

Nakon četire decenije, jedan od objekata u Boru menja namenu

BOR – Oko 1.100 stanara Samačkog hotela u Boru, među kojima je najviše radnika Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, moći će uskoro da zbog prodaje tog preduzeća započnu otkup stanova u kojima većina živi sa porodicom. Neki radnici RTB-a je to sve što su stekli, pa tu žive iako su odavno otišli u penziju.

Tri kule popularnog «samca» (dve izgrađene 1967 a novija 1987. godne), sa 461 sobom ukupne površine 8.200 kvadrata, služile su za zbrinjavanje porodica radnika borskog kombinata bakra, ali će se promenom vlasništva RTB-a, promeniti i vlasništvo nad ovim objektom.

Krsta Kalčić, v.d direktora Samačkog hotela, u kojem je zaposleno dvadesetak ljudi, kaže da se RTB odrekao celog kapitala u korist hotelskih stanara, a njih je iz tog preduzeća, više od devedeset odsto.

– Stanarima će uskoro biti ponudjeni ugovori o trajnom zakupu soba, a na njima će biti da odluče da li će stan kupiti na određeni vremenski period, i do 40 godina, ili će plaćati mesečni zakup.

Kriterijumi za određivanje cene otkupa obračunaće se po osnovu Zakona o stanovanju, i mi procenjujemo da će ona iznositi od 10.000 do 15.000 dinara po kvadratu, kaže Kalčić

On iznosi planove prema kojima bi novac od otkupa bio uplaćivan u poseban fond, iz kojeg bi se ulagalo u održavanje, sredjivanje fasada, ali i otvaranje lokala u prizemlju ovih objekata.

– Mnogi stanari se odavno ne smatraju samcima, već socijalnom kategorijom kojoj je ovo bio jedini način da dobiju krov nad glavom. To su mnogi iskoristili, pa i po nekoliko godina nisu izmirivali ionako niske obaveze koje su bile oko 1.000 dinara, napominje Kalčić.

On smatra da će neki biti nezadovoljni predstojećim otkupm, budući da je RTB svojim radnicima subvencionirao stanarinu, a oni kojima je Blic razgovarao, misle da je otkup pametno rešenje.

– Zadovljan sam, jer ću barem znati šta je moje. U ovih 30 kvadrata sa suprugom i dva deteta živim dvadeset godina, i nisam imao način da kupim ili dobijem stan od firme. Nadam se samo da će se nakon otkupa liftovi bolje održavati, da će higijena unutrašnjosti biti na visokom nivou, ali i da će mnogim stanarima proraditi savest i čuvati ono što su kupili, kaže stanar Milovan Ćurčić.

I Ninoslav Vukašinović, radnik Flotacije RTB-a koji sa suprugom Zoricom Zdravković i detetom pet godina živi u tridesetak kvadrata „Samca“, slaže se da će nakon otkupa konačno imati nešto svoje. Ipak, Zorica smatra da su plaćanjem stanarine, mnogi isplatili svaku ciglu «samca», i da je nepotrebno da «samac» izdvaja novac za veliki broj zaposlenih». Oni očekuju da će se privatizacijom bolje kontrolisati potrošnja vode, koju sada plaćaju enormno visoko, ali i da će se srediti elektroinstalacija koja u prve dve kule hotela nije menjana od izgradnje objekta.

Njihov komšija , čiji je podstanarski staž traje gotovo tri decenije, kaže da je „Samac“ oduvek bio bolje rešenje od privatnog smeštaja, gde su gazde po svom nahodjenju dizali kiriju

Tekst: SAŠA Trifunović

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.