Rusi hteli da kupe „Bor” za jedan dolar

0 0
Read Time:2 Minute, 25 Second

Na novom tenderu poštovaće minimalnu cenu od 340 miliona dolara

Džefri Kauli, direktor SMR

Kompanija SMR, članica „Bejzik element grupe”, jednog od najvećih privatnih fondova u Rusiji, potvrdila je juče spremnost da ponovo učestvuje u privatizaciji RTB Bor. Radi se, inače, o kompaniji koja je diskvalifikovana na prošlogodišnjem, prvom tenderu, jer nije prihvatila minimalnu cenu od 266 miliona dolara. Prema priznanju Džefrija Kaulija, direktora SMR-a, za Bor su bili ponudili samo jedan dolar, a kompletan utisak o svojim namerama popravili bi ponudom za investicije u vrednosti celih pola milijarde dolara.

– U to vreme nismo mogli da ponudimo minimalnu cenu, ali je naš paket bio veći od onoga koji je nudio drugoplasirani ponuđač. Ovoga puta daćemo ponudu prihvatljivu za Vladu Srbije – rekao je prvi čovek SMR-a na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Kauli je, inače, nekoliko puta insistirao da vlada mora da sagleda vrednost celokupne ponude. I kupoprodajne cene koja ide u budžet, kao i investicija koje su posebno važne za lokalnu zajednicu.

Kauli je dodao i da im je iz uslova tendera bilo jasno da on neće uspeti pa su zato dali nerealnu ponudu, ali na novinarsko pitanje šta im je to signaliziralo na neuspeh nije odgovorio.

Prvi čovek ruske kompanije rekao je da je njihov interes da kupe RTB Bor to što se radi o jednom od najvećih skladišta bakra i to što ima potencijal za veliku proizvodnju. Po njegovim rečima, cena bakra pala je u odnosu na vreme raspisivanja prvog tendera prošle godine za oko osam odsto, a njihova je procena da će u narednih pet godina cena ove rude da se smanji za još 30 odsto. Sve to bi trebalo da bude razlog da Vlada Srbije traži manje para. Uprkos takvim tvrdnjama, ruska kompanija je spremna da ovoga puta plati minimalnu cenu koja je za 80 miliona dolara viša od one na prvom tenderu. Kauli nije, međutim, precizirao koliko su spremni da ovoga puta ponude za „Bor”.

Upitan da li ruska kompanija ovoga puta nudi znatno više novca zato što je njenom vlasniku Olegu Deripaski na sastanku kod premijera Vojislava Koštunice „nešto obećano” u zamenu za podršku u vezi sa Kosmetom, Kauli je odgovorio da „nema informaciju da je bilo kakav sporazum postignut, kao i da njemu niko ništa nije obećao”.

Kauli je ponovio da su planovi ove kompanije, koja posluje sa ruskim kapitalom, u pogledu RTB Bor veoma ambiciozni, navodeći da je ta kompanija spremna da postane strateški partner, ulaže u ljudske resurse, poslovanje, reputaciju i širenje imovine firme.

Govoreći o planovima, Kauli je istakao da je namera SMR-a da postane jedan od vodećih snabdevača resursima za različite industrijske grane, ali i da u proizvodnji bakra bude evropski lider. „Bejzik element” je jedan od najvećih privatnih investicionih fondova u Rusiji s prihodima koji premašuju 18 milijardi dolara godišnje, dok se ukupna vrednost te investicione kompanije procenjuje na više od 23 milijarde dolara.
J. Rabrenović/Politika
[objavljeno: 04.09.2007.]

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.