Kuprom nema šta da traži na tenderu za RTB Bor

0 0
Read Time:3 Minute, 3 Second

Rešavanje problema nezaposlenosti jedan od prioriteta, izjavio Mlađan Dinkić, ministar ekonomije
Beograd – Za Ministarstvo ekonomije, najvažniji problem je nezaposlenost. Zbog toga smo, pored kredita za početnike u biznisu, razvili i program kredita za nerazvijena područja, za koje neće biti potrebna bankarska garancija, a hipoteka će iznositi 1:1 uz rok otplate od sedam godina. Mnogo se očekuje i od programa koje razvijamo u saradnji sa SIEPOM, kojima će se osim grinfild investicija, podsticati braunfild ulaganja. Ima mnogo firmi koje ne rade a poseduju prostor i hale, dok su, sa druge strane sve brojniji investitori koji bi radije prihvatili već izgrađene objekte za pokretanje svog biznisa – izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Mlađan Dinkić, ministar za ekonomiju i regionalni razvoj, predstavljajući rad tog ministarstva u prvih sto dana.

Rotšild prvorangiran na tenderu za savetnika za Jat

Američka konsultantska kuća Rotšild prvorangirana je na konkursu za privatizacionog savetnika za srpsku aviokompaniju Jat ervejz i Vlada Srbije bi na sednici u četvrtak, 6. septembra trebalo da potvrdi izbor Rotšilda za savetnika u prodaji Jata. Izabrana je jedna od najvećih i zvanično najbolja svetska konsultantska kuća za oblast aviosaobraćaja. U pobedničkom konzorcijumu su i konsultanti Klajd end CO LLP, Sitadel fajnenšl advajzori, Aviejšn ekonomiks i Dekonta, kaže Dinkić

On je podsetio da Srbija do sada nikada nije imala koncept regionalnog razvoja i dodao da je u pripremi zakon kojim će se utvrditi kriterijumi za status nerazvijnih područja i definisati uslovi za budžetsku podršku programima iz tih područja.

Tender za Zastavu automobile u decembru

– Tender za prodaju društva Zastava automobili biće raspisan u decembru a priprema se i tender za Zastava kamione. Očekujemo da će u igru ući jaki strateški partneri, i lično ću, sa svojim saradnicima, pregovarati sa svim velikim kompanijama koje su pokazivale interes za Zastavu, poput Forda, Dženeral motorsa, Fijata, indijske korporacije Tata i nekih velikih kineskih proizvođača. Ponudićemo bolje uslove od bilo koje države u regionu, i već sada ima indicija da će se automobilska industrija izvući iz krize u kojoj je godinama tavorila – rekao je Dinkić.

Komentarišući raspisivanje novog tendera za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena Bor, Dinkić je naglasio da će ključnu ulogu u određivanju pobednika imati cena, jer je, za razliku od situacije kada država prodaje kapital nekog preduzeća i kada je investicioni program od velike važnosti, ovde reč o prodaji imovine RTB a iz postignute cene moraće da se izmire dugovanja koja već sada premašuju 500 miliona dolara. On je istakao i da u novom nadmetanju rumunska firma Kuprom nema šta da traži, i da joj neće biti dozvoljeno da učestvuje, jer je odustajanjem od ugovora koji je već bio potpisan, Kuprom prouzrokovao raspisivanje novog tendera.
Uz konstataciju da se ove godine od turizma očekuje prihod od najmanje pola milijarde dolara, Dinkić je rekao da je u ovogodišnjem budžetu više sredstava planirano za razvoj te grane. Reč je o ambicioznim planovima za izgradnju infrastrukture i merama za privlačenje privatnog kapitala u turističke regije. Urađeno je pet master planova za destinacije na Staroj planini, Paliću, Soko banji, Vlasini i Tari, a prva dva projekta već će, početkom oktobra, biti predstavljeni na Međunarodnom sajmu investitora u Minhenu. Procenjeno je da bi u narednih šest godina, u razvoj Stare planine trebalo uložiti oko 500 miliona evra, dok je za Palić neophodno oko 100 miliona evra. U planu je i ubrzana privatizacija hotela, posebno u Beogradu gde nedostaju smeštajni kapaciteti visokih kategorija. Krajem novembra biće održana aukcija za bivši hotel Interkontinental, sledi prodaja Geneksovih hotela na Kopaoniku, a potom i Jatovog hotela na Slaviji , istakao je Dinkić i dodao da je privatizacioni proces već pokrenut za Merkur u Vrnjačkoj Banji i za rehabilitacioni centar u Banji Koviljači.

M. N. S. / Danas

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.