Rumunski Kuprum ponudio 400 miliona dolara

0 0
Read Time:2 Minute, 17 Second

U trci za kupovinu RTB Bor tri igrača, u Boru tvrde da je sve namešteno za Ist point Zorana Drakulića

Beograd – Tenderska komisija odlučila je da u trci za kupovinu Rudarsko topioničarskog basena Bor ostanu tri učesnika čije su finansijske ponude juče otvorene, a odluka o najboljem ponuđaču biće doneta 22. decembra. Najvišu cenu, 400 miliona dolara, ponudio je rumunski Kuprum, sledi konzorcijum londonskog ORN ivent fond i kiparskog Ist pointa Zorana Drakulića, koji je spreman da plati 340,1 milion dolara dok je najnižu cenu od 288 miliona dolara istakao kiparski Amalko limited.

– Sve je namešteno da pobednik na tenderu bude Ist point. Kuprum je ponudio najvišu cenu na tenderu, ali ugovor o preuzimanju imovine koji su predložili nije u skladu sa našim zakonima, pa će najverovatnije ta ponuda biti odbačena. S druge strane, Amalko je dostavio nanjižu cenu za RTB, ali sa ulaganjima u rudnike, kopove, topionicu i rafinaciju, vrednost njihove ponude dostiže 740 miliona evra. Nažalost, taj deo se ne boduje i procenjujem da će konsultanti na drugoj sednici tenderske komisije predložiti da se ugovor o kupovini sklopi sa Ist pointom – rekao je za Danas predsednik borske opštine i po funkciji član tenderske komisije Branislav Rančić.
Nezadovoljan strategijom prodaje borskog basena, Rančić je ponovio pretnju da će pozvati radnike i građane Bora da budućim vlasnicima ne dozvole ulazak u Basen. Vlasnik Ist pointa Zoran Drakulić juče nije želeo da daje izjave u vezi s privatizacijom RTB Bor. U Agenciji PRA, koja zastupa rumunski Kuprum, ističu da su sve tri kompanije koje su dostavile ponude za kupovinu RTB Bor, po mišljenju komisije, imale delove ugovora neprihvatljive za Agenciju za privatizaciju. „Ugovor koji se dostavlja samo je predlog, i uobičajeno je da komisija sa prvorangiranim ponuđačem pregovara o konačnom obliku ugovora, dok se obe strane ne usaglase“, kažu u PRA.
Da podsetimo, tender za privatizaciju RTB Bor raspisan je 1. septembra, dokumentaciju je otkupilo 16 kompanija, a ponudu je dostavilo pet firmi i konzorcijuma. U tri sesije prve sednice tenderske komisije, najpre je u kvalifikacijama eliminisan američki konzorcijum Simon metalurdžik zbog nepotpune dokumentacije, a onda je, prilikom otvaranja tehničkih ponuda, kiparski Strajkfors Limitid (posluje u sastavu ruskog Bejzik element finansijskog magnata Olega Deripaske) dostavio pismenu izjavu „da se njihova finansijska ponuda ne otvara, jer nisu u mogućnosti da prihvate minimalnu cenu“ od 266,7 miliona dolara.
Strategijom koju je predložio tim konsultanata, predviđena je prodaja opreme i pripadajućih eksploatacionih prava takozvane „linije bakra“ koja obuhvata rudnike u Boru i Majdanpeku i Topionicu sa rafinacijom. Kao pravno lice, odnosno „ljuštura“ nekadašnjeg basena, RTB će ostati dok kroz stečaj ili likvidaciju ne izmiri više od 500 miliona dolara dugovanja i ne razreši komplikovane imovinsko pravne odnose sa preostalim celinama kompanije. M. N. S.

Objavio „Danas“ prenosi Bor-grad INFO

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.