Rudnik „Novo Cerovo“ NE MOŽE DA RADI ZATO ŠTO NEMA ODOBRENU STUDIJU ADMINISTRATIVNE KOMISIJE

0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Rudnik „Novo Cerovo“ ne može da radi zato što nema odobrenu studiju od strane Administrativne komisije Vlade Republike Srbije, navodi se u demantiju meštana sela Krivelj koji prenosimo u celosti.

Izvor

Meštani sela Krivelj od momenta preuzimanja kompanije „RTB Bor“ od strane „Serbia ZiJin Copper DOO“, trpe posledice intenzivnog rudarenja na ovom prostoru kroz uništavanje infrastrukture, oštećenje privatne imovine i ugrožavanja zdravlja i bezbednosti meštana, navodi se u demantiju.

Kompanija se u saopštenju poziva na poštovanje zakona Republike Srbije što je takođe sporno, s’ obzirom da je pravosnažnom presudom 17U30649/21 Upravnog suda u Beogradu dana 16.10.2023. donela presudu da se Administrativnoj komisiji Vlade Republike Srbije vraća na doradu studija uticaja na životnu sredinu i ponovno odlučivanje. Po zakonima Republike Srbije svaki projekat mora da ima odobrenu procenu uticaja na životnu sredinu. Samim tim rudnik „Novo Cerovo“ po napred navedenoj presudi ne može da radi zato što nema odobrenu studiju od strane Administrativne komisije Vlade Republike Srbije.

Osnovni činioci koji moraju biti obuhvaćeni studijom su: prilazni put, komunikacija kamiona, emisija prašine, buka, vibracije, seizmički potresi, gubitak poljoprivrednog zemljišta, dinamika dovoženja i odlaganja rudarske raskrivke u otkopani prostor površinskog kopa Kraku Bugaresku Cementacija 1 i dati alternativna rešenja koje je nosilac projekta razmatrao a pre izbora projektnog rešenja.

Smatramo da zbog svega navedenog i priložene dokumentacije kompanija „Serbia ZiJin Copper DOO“ sa namerom obmanjuje javnost da je glavna problematika obustave rada u istom rudniku nastala zbog blokada u Krivelju sa tendencijom narušavanja međuljudskih odnosa meštana sela i radnika kopa „Novo Cerovo“ što je nedopustivo od jedne „društveno odgovorne kompanije“ .

Podnosioci demantija u ime meštana sela Krivelj:
1. Živković Snežana
2. Tomić Jasna
3. Patrucić Ana
4. Kostandinović Nataša
5. Ćosić Dragan

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.