Radna grupa za borbu protiv pandemije gripa

0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

grupa1711

U maloj sali opštine Bor, održan prvi radni sastanak formirane grupe za prevenciju protiv pandemije gripa. Razmatrani su problemi, stavovi i mišljenja predstavnika škola. predškolskih ustanova i Javnih preduzeća.

Naglađeno je da klimatski uslovi pogoduju širenju virusa, kao i da se glavni talas tek očekuje. Koordinator borskih osnovnih škola Goran Marinović, naglasio je da je najveći problem sa kojim se škole susreću nedostatak sredstava za higijenu. Predškolske ustanove su posle svih preduzetih mera, među kojima je bila vanredna dezinfekcija, obavestile roditelje u kojem preporučuju da se svaki izostanak obrazloži i eventualni simptomi prijave, kako bi obdaništa blagovremeno prosledila informaciju epidemiološkoj službi i Ministarstvu zdravlja.

U obdaništima je u toku 2009 upisano 1052 deteta a u proteklih nekoliko meseci nedelja dešavalo se da bude prisutno tek oko stotinjak mališana.  Jutros je u svoje grupe došlo oko 50o mališana, a preostala deca odsustvuju zbog nedakvatnog grejanja i straha roditelja od eventualne zaraze. Sam devet dečaka i devojčica nije u obdaništima zbog simptoma gripa a epidemiološka služba već radi na kpntroli njihovih zdravstvenih kartona i istorija bolesti.

Obdaništa su trenutno uklonila sve plišane igračke, kao i krpene lutke u cilju preventivnog delovanja.

Zamenik predsednika opština i rukovodilac radne grupe, dr.med. Predrag Balašević, je naglasio da u bi se u slučaju proglašenja pandemije gripa OŠ „3 Oktobar“ koristila kao dodatni smeštaj za obolele i to u sličaju da smeštajni kapaciteti borske bolnice budu nedovoljni. Balašević je dodao da će na sledeći sastanak radne grupe pozvati direktora za socijalni rad čije je prisustvo neophodno zbog socijalno ugroženih kategorija iako on nije u radnoj grupi.

Balašević je obečao da će opština obezbediti sredstva za nabavku svih potrebnih zaštitnih sredstava i dezinfekciju.

Zadatak grupe ja da prati stanje i predlaže mere ukoliko dođe do pojave epidemije gripa na teritoriji opštine Bor, a mandat iste traje sve dok za to postoji potreba ili do okončanja epidemije gripa.

Članovi radne grupe su: Dr.med. Predrag Balašević – rukovodilac grupe, dr.med.spec. Vidoje Radosavljević, dipl.vet. Nevenka Mirošević, dipl. soc. Suzana Radovanović, v.d. direktor Ustanove za decu „Bambi“ Lidija Žikić, koordinator osnovnih škola Goran Marinović, koordinator srednjih škola Svetlana Radosavljević, direktor Studentskog doma mr. Goran Stojanović i povoerenik Crvenog krsta Atanas Stojčić.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.