Prvi put, drugi put – neprodato

0 0
Read Time:4 Minute, 11 Second

Ruska kompanija SMR nije dostavila dokaz o produžetku licitacione garancije, pa je Agencija za privatizaciju i drugi tender za prodaju RTB proglasila neuspešnim. – Treći tender ili strateško partnerstvo

Politika ONLINE /Ekonomija [objavljeno: 03.05.2008]

Agencija za privatizaciju je potvrdila: i drugi tender za prodaju imovine RTB Bor grupe proglašen je neuspešnim, jer drugorangirana kompanija na tenderu za prodaju RTB Bor grupe, kompanija SMR nije dostavila dokaz o produžetku licitacione garancije, koja je istekla u utorak, 29. aprila u ponoć.

„Kako bez validne garancije ne postoji zakonska osnova za produžetak pregovora, tender je proglašen neuspešnim a Agencija za privatizaciju i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja doneće u najkraćem roku odluku o daljim koracima u privatizaciji RTB Bor grupe, saopštila je Agencija.

Agencija za privatizaciju je 11. aprila uputila prvorangiranom ponuđaču na tenderu za kupovinu RTB Bor grupe, austrijskom „A-teku” obaveštenje o raskidu ugovora zbog neuplaćivanja kupoprodajne cene. Istog dana, drugorangiranom učesniku na tenderu, ruskoj kompaniji SMR upućen je poziv da 14. aprila otpočne pregovore radi zaključenja ugovora.

Preduslov za otpočinjanje bilo kakvih pregovora i daljih aktivnosti u ovom tenderskom postupku, bilo je dostavljanje licitacione garancije sa rokom važnosti od 180 radnih dana od datuma podnošenja ponuda.

Takva procedura je definisana i tenderskim uslovima koji su poznati svim ponuđačima od septembra 2007. godine. SMR, međutim nije produžio licitacionu garanciju, što praktično znači da je tender propao i da će se ili ići na treći tender ili pronalaženje novog modela privatizacije RTB Bor, o čemu će se odlučivati narednih dana.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je mogućnost da se sada ide na izbor strateškog partnera za RTB Bor. Kako je objasnio, dug RTB prema državi bio bi pretvoren u kapital u tom preduzeću i na taj način borski kombinat bio bi u 100 odsto državnoj, a ne društvenoj svojini. Potom bi bio raspisan tender za strateškog investitora, koji bi sa svojim ulogom bio suvlasnik u RTB-u, a država bi posle pet godina, kada poraste cena toj kompaniji, prodala svoj udeo.

Ministar Cvetković je za privatizaciju RTB Bor rekao da će odluku o daljoj privatizaciji tog kompleksa doneti Savet za stratešku konsolidaciju, u kome se nalazi nekoliko ministara, među kojima su i on i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

Stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević izjavio je da je izbor pravog modela privatizacije Rudarsko-topioničarskog basena Bor bio zadatak privatizacionog savetnika i da nije jasno zbog čega se ideja o strateškom partnerstvu i dokapitalizaciji RTB-a tek sada pojavljuje.

„Ako se sada krene u treći tender onda će to biti novo trošenje vremena. Po mom mišljenju bilo je najbolje prodati RTB A-teku za 466 miliona dolara, pričekati ga još malo za ostatak od oko 100 miliona dolara. Potpuno je bilo pogrešno pozivati rusku kompaniju SMR na pregovore kada se zna da je na prvom tenderu ponudio jedan dolar za imovinu RTB-a, a u drugom pokušaju nije ispunio ni kvalifikacione uslove iz tendera”, naveo je Kovačević.

Poslovodstvo Rudarsko-topioničarskog basena Bor očekuje da privatizacioni savetnik, austrijska revizorska kuća „Kaib”, da predlog o daljoj privatizaciji RTB grupacije, izjavila je portparol RTB Gorica Tončev. „Svakako će predlog o tome kako će se dalje sprovoditi privatizacija dati privatizacioni savetnik”, kazala je Tončeva i podsetila da je država još 2003. godine suspendovala sve organe upravljanja u RTB, ali i da je od tada kompanija praktično pod njenom kontrolom.

SMR: Povlačenje zbog promenjenih uslova

Moskva – Ruska kompanija koja posluje u okviru „Baznog elementa” Olega Deripaske, saopštila je da se povlači iz tendera za kupovinu akcija RTB „Bor” i iz pregovora sa Agencijom za privatizaciju. „Bili smo spremni za pregovore sa Agencijom za privatizaciju u okviru uslova prvobitno predloženih u našoj ponudi. Međutim, Agencija je uslovila pregovore tražeći dodatne finansijske garancije pod suštinski različitim uslovima i po formi i po sadržaju”, izjavio je generalni direktor kompanije SMR Džefri Kauli. „Insistirali smo da pri proceni ponude srpska vlada ne treba samo da računa sa prodajnom cenom već i na predložene investicije, koje su u našem slučaju bile preko dva puta veće od minimalno zahtevanih uslovima tendera i iznosile su više od 400 miliona dolara”, navedeno je u Kaulijevoj pisanoj izjavi.

____________________.______

Nova vlada, pa strateški partner

Funkcioner Demokratske stranke Srbije Nenad Popović izjavio je da će odmah po formiranju nove vlade ta stranka predložiti da se krene u direktne pregovore sa zainteresovanim strateškim partnerima za RTB Bor. „Smatramo da je prodaja RTB Bor pitanje od izuzetnog značaja za ekonomiju Srbije i zato ćemo posle formiranja nove vlade predložiti da se krene u direktne pregovore sa zainteresovanim strateškim partnerima”, naveo je Popović u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu i naglasio i da je poništavanje drugog tendera za privatizaciju RTB Bor veoma loša vest za državu i zaposlene u ovom kompleksu.

On je naveo da bi, prema jednom od modela, država sa poveriocima zadržala 49 odsto akcija Bora, dok bi za preuzimanje većinskog dela akcija strateški partner bio u obavezi da u Bor investira najmanje 350 miliona dolara. Sa ovim ulaganjem vrednost RTB Bor znatno bi porasla i tada bi iznosila oko 700 miliona dolara.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Prvi put, drugi put – neprodato

  1. Prvi put, drugi put – neprodato…

    Ruska kompanija SMR nije dostavila dokaz o produžetku licitacione garancije, pa je Agencija za privatizaciju i drugi tender za prodaju RTB proglasila neuspešnim. – Treći tender ili strateško partnerstvo…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.