Prodaju i preostalo

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second
Odmah nakon što austrijski „A-Tek“ uplati 466 miliona dolara za osnovnu imovinu Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“ (borski i majdanpečki rudnici bakra i topionica), na red za prodaju doći će, saznaju „Novosti“, i basenski hoteli u zemlji i inostranstvu, ali druge fabrike iz sastava tog preduzeća, za koje vlada veliko interesovanje.
Po pouzdanim informacijama, kupcima će se, po početnoj ceni od 1,2 miliona dolara, ubrzo ponuditi basenski hotel „Jezero“ na Borskom jezeru. Motel „Metalurg“, na istoj lokaciji, uz koji se prodaju i dva hektara zemlje, procenjen je, pak, na 178.500 američkih novčanica.
U Brestovačkoj banji, kod Bora, Kombinat bakra poseduje motel „Dom odmora“, dok u Hrvatskoj ima dva hotela („Avala“ u Rovinju i „Orebić“ u Orebiću), i dečje odmarališta u Vodicama. Uz te objekte, RTB je zajedno sa beogradskim „Rekreatursom“, u Crnoj Gori vlasnik hotela „Biserna obala“ u Čanju, i turističkog naselja „Borjak“ u Vrnjačkoj Banji.

Na prodaju čekaju i ležišta i pogoni za proizvodnju kreča „Zagrađe“, čija je početna cena 3,9 miliona dolara, i nalazišta kvarcnog peska „Belorečki peščar“, za koji će licitacija početi od 1,8 miliona američkih novčanica.

Rezreve kreča u rudnicima u „Zagrađu“ su ogromne i, po procenama, moći će da se eksploatišu narednih stotinak godina. S druge strane, budući vlasnik „Belorečkog peščara“ će nalazišta kvarcnog peska, nezamenljivog u staklarskoj industriji, eksploatisati najmanje dve decenije.
Početna cena za prodaju Fabrike kiseonika, iz sastava Topionice i rafinacije bakra (TIR), koja će se, takođe, prodatati aukcijskim putem, utvrđena je u iznosu od 1.419.318 dolara. Najveće interesovanje, do sada, za kupovinu ovog pogona pokazala je nemačka firma „Meser“, jedan od najvećih svetskih proizvođača tehničkih gasova.

DANAS ROK ZA UPLATU
ROK za uplatu 466 miliona dolara za kupovinu Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“ ističe danas i može se produžiti za 15 radnih dana, potvrđeno je u Agenciji za privatizaciju. U Agenciji su potvrdili da je „A-Tek“ do sada uplatio licitacionu garanciju od 10 miliona dolara, ali da još nije uplatio 60 miliona dolara, što je „druga garancija za dobro izvršenje posla“.

Autor: Lj. T.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.