Pregovori o prodaji RTB Bor 25. juna

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second


Utorak, 19. jun 2007. 12:16

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mladjan Dinkić izjavio je da će konzorcijum kiparskog Ist pointa i londonskog investicionog fonda ORN biti pozvan u ponedeljak, 25. juna, na pregovore o prodaji Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor.
Dinkić je agenciji Beta rekao da će komisija za restrukturiranje RTB-a Bor u četvrtak, 21. juna, doneti i formalnu odluku o nastavku pregovora sa drugoplasiranim ponudjačem na tenderu na osnovu odluke Odbora za privredu i finasije Vlade Srbije.
On je objasnio da je odluka o nastavku tendera za prodaju borskog kombinata doneta na osnovu stručnog mišljenja privatizacionog savetnika datog Agenciji za privatizaciju.
Dinkić je dodao da tender nikada formalno nije završen i da nisu vraćena dokumenta i garancije kompanija koje su dale drugu i treću ponudu.
Prema njegovim rečima, ključna stvar u pregovorima će biti program ekološke zaštite u Boru, odnosno način na koji će se smanjiti emisija štetnih gasova iz topionice, kao i socijalni program.
„Tražićemo jaču ekološku zaštitu, nego što je to bio plan sa Kupromom, jer nismo zadovoljni kako je taj deo bio dogovoren sa njima.
Mislim da je važno da imamo kontinuiranu proizvodnju u Boru, ali ne smemo to da imamo na uštrb zagadjenja životne sredine i zdravlja gradjana“, rekao je Dinkić.
On je istakao da sami pregovori sa konzorcijumom ne znače da će biti potpisan i ugovor, dodajući da većinu od 90 odsto u njemu ima britanski investicioni fond ORN.
Agencija za privatizaciju Srbije je 25. aprila raskinula ugovor o prodaji RTB-a rumunskom Kupromu pošto ni u dodatnom roku nije dobila garanciju za plaćanje.
Ugovor o prodaji RTB-a „Kupromu“ za 400 miliona dolara potpisan je 5.
marta ove godine, a rok za dostavljanje garancije istekao je 18.
aprila, nakon kojeg je Agencija Rumunima dala dodatni rok da dokažu da imaju novac za kupovinu Basena.
Tender za prodaju imovine RTB-a u celini raspisan je 1. septembra prošle godine, a minimalna cena za kupovinu rudnika bakra Bor i Majdanpek i preduzeća Topionica i rafinacija u Boru bila je 266,7 miliona dolara.
Kuprom je pobedio na tenderu ponudivši 400 miliona dolara, odnosno 60 miliona dolara više od drugoplasinog ponudjača, konzorcijuma kiparske kompanije Ist point, u kojoj je jedan od vlasnika srpski biznismen Zoran Drakulić i londonskog investicionog fonda ORN.

izvor:  (Beta) objavio: MONDO

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.