Optužbe Časlava Golubovića

0 0
Read Time:2 Minute, 39 Second

Đorđević izdao policiji u Boru naređenje da se oko 80 tela Albanaca sa Kosova, pronađenih u hladnjači u Dunavu, pretovari i uputi za Beograd, a da se hladnjača uništi

Generala Vlastimira Đorđevića u Hagu je teško optužio i Časlav Golubović, bivši načelnik SUP-a Bor koji je svedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću, bivšem predsedniku Srbije i SR Jugoslavije. Golubović je u sudu objasnio kako je u aprilu 1999. godine pronađena hladnjača puna leševa u Dunavu kod Kladova, i tvrdio da je general Vlastimir Đorđević naredio da se nikakve informacije o ovom događaju ne objavljuju. Pri izdavanju naređenja, Đorđević se, navodno, pozvao na tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Srbije Vlajka Stojiljkovića. Dok ga je ispitivao tužilac Milbert Šin, svedok Golubović je rekao da o tom slučaju nije vođena zvanična istraga.

On je ispričao da je 6. aprila uveče iz Kladova telefonom obavestio generala Đorđevića da je u Dunavu kod Tekije prethodnog dana pronađena hladnjača u kojoj je, prema prvim procenama, bilo „20 do 30 leševa”. Golubović je rekao da je Đorđevića informisao i o pretpostavci kladovskih policajaca i istražnog sudije da leševi potiču sa Kosova, zbog natpisa „Prizren” na kamionu, kao i dimija na ženskim telima.

n_oqwtjl1.jpg

Na slici:Bivši ministar Mihajlović i inspektor Karleuša 13. juna 2001. gledaju snimke posmrtnih ostataka leševa pronađenih u hladnjači kod Kladova
(Fotodokumentacija „Politike“)

– General Đorđević je rekao da pokušamo da tela prebacimo u druga vozila i da pronađemo mogućnost da ih sahranimo na području Kladova. Dao je i uputstvo da se hladnjača kasnije uništi i da niko od nas ne sme da daje nikakve izjave za javnost. Pozvao se da je to naredba ministra Stojiljkovića – kazao je svedok. Golubović je rekao da je u više navrata, tokom nekoliko telefonskih razgovora s Đorđevićem te noći, insistirao da se leševi ne sahranjuju u Kladovu, jer ne postoje uslovi za identifikaciju i obdukciju i da je bolje da se pošalju u Beograd ili Niš. Prema rečima svedoka, Đorđević je prvo insistirao da se tela sahrane kod Kladova, a potom je promenio naređenje i naložio da se kamion u koji su bili pretovareni leševi uputi ka Beogradu, što je i učinjeno oko pola tri posle ponoći. Golubović je dodao da je tada od Đorđevića zatražio da iz MUP-a pošalje još jedan kamion, zato što se, tokom pretovara, pokazalo da je u hladnjači bilo oko 80 tela. Svedok je rekao da je iz kladovske policije 7. aprila obavešten da su preostala tela prebačena na taj kamion koji se potom vratio ka Beogradu. On je naveo i da je hladnjača zatim eksplozivom uništena na policijskom poligonu u Petrovom Selu kod Kladova. Golubović je kazao da je od generala Đorđevića, posle nekoliko dana, tražio i dobio novac za isplatu radnika kladovskog „Komunalca” koji su pretovarali leševe iz hladnjače u kamione. Na pitanje tužioca da li je o svemu tome podneo neki pisani izveštaj, svedok je odgovorio negativno. Upitan da li je normalno da se tela sahranjuju bez obdukcije, odvratio je: „Ne, u normalnim uslovima”.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Milošević je tvrdio da su leševi iz hladnjače povezani sa organizovanim švercom ljudi u Rumuniju, a Golubović je odgovorio da zna da je tada postojao kanal za prebacivanje Kurda preko Dunava.
D. T.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.