Praznik nacionalnog saveta vlaške manjine

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Bor, 4. mart 2009, Autor: Miroslav Radulović, glavni urednik Borskih novina

Obeležen praznik Nacionalnog Saveta Vlaške manjine u Boru

U Boru su danas boravili Živoslav Lazić, predsednik Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine i Ivan Bulatović, državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije. Razlog posete lokalnoj samoupravi je praznik pomenutog saveta, koji se danas slavi, ali više od toga postoje i sasvim drugi, konkretni razlozi.

U Borskoj opštini, naime, prema popisu stanovništva iz 2002. godine, živi više od 10.000 Vlaha, dok se kao Rumuni izjasnilo svega stotinak žitelja. Naravno, situacija „na terenu“ je drugačija i o tome je, između ostalog, govorio i Živoslav Lazić:

„Prema tom istom popisu, istakao je on, u Srbiji ima 54 hiljada Vlaha i svega 3,5 hiljada Rumuna. Prema nezvaničnim, ali preciznijim podacima, ovde živi oko 210 hiljada Vlaha. Dakle, ogroman broj njih izjašnjavaju se kao Srbi i postavlja se pitanje ko koga onda asimilira? Odgovor je jasan. Jedino što Vlasi hoće, odnosno najvažnija stvar po ovu nacionalnu manjinu na ovim prostorima, je dobijanje prava da deca na maternjem jeziku uče u osnovnim školama. Zar se od ovakvog zahteva neko treba da plaši? Kao da će nekoga zbog toga da pojedu vukovi?

Lazić je zaključio da Vlasi, ogromna većina njih (gotovo 98 procenata) više uče u školama o Džibutiju, nego o svom poreklu. „Vreme je da te stvari malo prilagodimo potrebama vlaške nacionalne manjine“, prokomentarisao je Živoslav Lazić. On je izrazio zadovoljstvo aktivnostima borske lokalne samouprave u poslednje vreme i pomenuo eimisiju na vlaškom jeziku na lokalnoj televiziji, ali je, naravno, primetio da time nisu iscrpljene sve mogućnosti i izrazio nadu da će u budućnosti tim pitanjima biti posvećena još veća pažnja.

Povodom ovog značajnog praznika, u prostorijama Nacionalnog saveta vlaške manjine u Boru, priređena je promocija knjige „Vlasi u dokumentima zaječarskog istorijskog arhiva 1945 – 1999“ doktora Slavoljuba Gicovića, a u večernjim satima

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.