Tribina G 55 zaključci

0 0
Read Time:3 Minute, 41 Second

Na javnoj tribini održanoj 24.2.2009. godini u organizaciji Grupe 55 na temu: Turistička istina sa osvrtom na teme Kapija Bora, Savača i Borsko jezero, usvojeni su sledeći

ZAKLJUČCI –  Kapije Bora

1.    Učesnici tribine jednoglasni su u oceni da sadašnje stanje objekta Kapija Bora zahteva hitno rešavanje, od imovinsko-pravnih odnosa do nastavka i finalizacije zapošete investicije.
2.    Ocenjeno je da je odluka poslovodstva RTB Bor za prenos svog udela u izgrađenom objektu Kapija Bora lokalnoj samoupravi od izuzetne važnosti za rešavanje ovog evidentnog problema.
3.    Učesnici tribine predalažu organima lokalne samouprava da što pre formira  radnu grupu stručnih ljudi kojoj bi bili povereni zadaci da prikupi podateke o dosadašnjim ulaganjima investitora u objekat kapija Bora: RTB Bor, Opština Bor i Energoprojekt, pripremi izveštaj o ulaganjima sa revalorizacijom uloženih sredstava, da predloži lokalnoj samoupravi najbolje rešenje i dr.
4.    Lokalna samopurava treba što pre da stupi u kontakt sa Energoprojektom kao vodećim investitorom i dogovori najbolje uslove   za ustupanje svog dela učešća u izgradnji Kapija Bora.

Savača

1.    Dečje odmaralište Savača je očuvano zahvaljujući zato što postoji jedan korisnik koji je domaćinski upravljao objektima i doprineo da su oni danas u funkciji i u relativno dobrom stanju, što omogućuje lakše i brže podizanje kvaliteta usluga: potrebne rekonstukcije prilaza, autobuskih stajališta, snabdevanja električnom energijom, uređenje sportskih terena, uvođenje kablovske TV i interneta, rekonstukcija soba radi konfornijeg smeštaja i dr. Lokalna samopurava treba prioriteno da obezbedi finansiranje ovih poslova.
2.    Kasko postoji urađen i projekat za izgradnju još jednog paviljona sa učionicama, laboratorijama i drugim pratećim sadržaima neophodnio je da lokalna samopurava zajedno sa Ustanovom za dečju zaštitu aplicira za finansiranje  izgradnje kod potencijalnih donatora kako bi se obnovio ranije definisani program razvoja naučnoistraživačkog  i edukativnog centra na Savači.
3.    Da bi se i u zimskim mesecima koristila Savača sa punim kapacitetom, pored obnove naučnoistraživačke i edukativne funkcije, neophodno je postaviti i jednu balon salu koja bi se koristila za sportske aktivnosti.
4.    Podizanje kvaliteta usluga odmarališta Savača zahteva i uređenje celog kompleksa Borskog jezera: plaža, staza za šetnju, prodavnica, hotela, kampa i dr. Takođe, neohodno je očuvanje kvaliteta vode Borskog jezera i životne sredine okoline, što zahteva izgradnju odgovarajuće infrastrukture prema ranije usvojenom detaljnom urbanističkom planu turističkog naselja Borsko jezero i projektima.

Borsko jezero

1.    Prvi i osnovni uslov za rešavanje nagomilanih problema na Borskom jezeru je rešavanje imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu i izgrađenim objektima.
2.    Pošto je uočeno da se zemljište koje je ranije već kupljeno od strane RTB Bor za izgradnju brane, formiranje veštačkog jezera, kao i za uređenje gradske plaže i izgradnju objekata, ponovo prodaje potencijalnim  investitorima i time narušava postojeća odluka o zaštiti jezera, učesnici tribine predlažu da lokalna samouprava zatraži od javnog pravobranioca i inspekcije da ispitaju legalnost prodaje zemljišta na Borskom jezeru.
3.    Ocenjeno je da je odluka poslovodstva RTB Bor za prenos svog udela u izgrađenom objektu Hotela na Borskom jezeru lokalnoj samoupravi od izuzetne važnosti za rešavanje daljeg razvoja ovog objekta. To je samo deo rešavanja problema gazdovanja ovim objektom jer postoje i drugi učesnici u izgradnji Hotela sa kojima lokalna samouprava treba da dogovori uslove daljeg funkcionisanja objekta, kako bi se stvorili uslovi za uknjiženje i odluku o obliku daljeg korišćenja.
4.    Postojeće stanje infrastrukture i zaštite Borskog jezera zahteva hitne mere u sanaciji i sprečavanju daljeg zagađenja radi očuvanje kvaliteta vode Borskog jezera, korišćenja sportskih terena i objekata za pružanje turističkih usluga i dr.
5.    Nadležne službe opštinske uprave i Turistička organizacija Bora treba da intenziviraju kategorizaciju soba u domaćoj radinosti u privatnim objektima na Borskom jazeru kao i kategorizaciju auto kampa.

Opšti zaključak

1.    Rešavanjem gore navedenih problema lokalna samouprava bi omogućila ponovno korišćenje navedenih objekata u turističke svrhe i u razvoju preduzetništva a samim tim i veće zapošljavanje.  Učesnici tribine procenjuju da bi se aktiviranjem i boljim korišćenjem ovih objekata moglo zaposliti nekoliko stotina novih radnika.
2.    Aktiviranjem svih navedenih turističkih potencijala obezbedio bi se veći prihod od boravišne takse koji bi mogao biti usmeravan u   rad Turističke organizacije i razvoj turizma.
3.    Opšta konstatacija i apel organima lokalne samouprave od strane učesnika tribine je da se urbanistička rešenja data u detaljnim urbanističkim planovima za turistička naselja i objekte čija je važnost istekla, ne treba da menjaju, već ih ponovo treba potvrditi i realizovati na osnovu postojećih gotovih projekata za izgradnju.
4.    Dogovor učesnika tribine je da se sledeća javna tribina bude održana 17. marta na temu Crni vrh, objekti na Izvoru i Dubašnici.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.