Poslodavac ne poštuje zakone, sve više nezadovoljnih

0 0
Read Time:1 Minute, 41 Second

Direrktoru TIR-a Bor, Bobanu Todoroviću

1. Kao što ste informisani, zbog nedostatka obaveznog održavanja sastanka dijaloga, (obaveza poslodavca po kolektivnom ugovoru TIR-a), sa reprezentativnim sindikatima u TIR-u, sindikati RTB-a uputili su dopis najvišim organima Srbije sa kritikom zbog lošeg odnosa poslodavca prema sindikatima.

2. Sve je više nezadovoljnih radnika u TIR-u zbog smanjenja zarada, neisplaćivanja regresa i naknade za topli obrok, po kolektivnom ugovoru TIR-a, koji ste po Zakonu u obavezi da poštujete jer je po Krivičnom Zakonu Reoublike Srbije “krivična dela po osnovu rada” Član 163 – “Ko se svesno ne pridržava zakona i drugih propisa, Kolektivnih ugovora i drugih opštih akata o pravima po osnovu rada, i o posebnoj zaštiti na radu omladine, žena i invalida ili o pravima iz socijalnog osiguranja, i time drugom uskrati ili ograniči pravo koje mu pripada kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine”.

Ovde očigledno poslodavac svesno i namerno ne poštuje Zakon i kolektivni ugovor .
Vašom krivicom zbog gore navedenih razloga stvaraju se uslovi za veliki protest radnika TIR-a, usled velikog nezadovoljstva radnika u TIR-u zbog smanjenja njihovih zakonom zagarantovanih prava .

3. Sigurno je veliko nezadovoljstvo i sindikalnih predstavnika u TIR-u naročito što ste i pored dostavljenog Rešenja br.110-00-345/2013-02.god. od 26.07.2013 godine. Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, kome se utvrđuje da Sindikat rudara Srbije ne ispunjava uslove za reprezentativnost na nivou RTB Bor grupe, kao poslovnog sistema, potpisali Aneks kolektivnog ugovora 2 , i Aneks 3. kolektivnog ugovora TIR-a, samo sa predstavnikom Rudarskog sindikata koji nije učestvoao u pregovaranju i potpisivanju kolektivnog ugovora u TIR-u. Naročito velika zloupotreba službenog položaja je to, što ste Aneks 2, KU TIR-a, potpisali sa Rudarskim sindikatom 10.05.2013.godine, kada ni formalno nije imao reprezentativnost na nivou TIR-a, koju je kasnije dobio 24.07.2013. godine na po nama nezakonit način i čije se ukidanje očekuje svakog dana na osnovu podnetih zahteva reprezentativnih sindikata TIR-a.

Pričitaj sve>>

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.