Pitanje – odgovor

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

Ko je odgovoran za loše obavljenu privatizaciju RTB Bor

Branislav Rankić

predsednik Opštine Bor
Odgovornost snosi Agencija za privatizaciju, a šire gledano i Ministarstvo za rudarstvo i energetiku i Ministarstvo za privredu. Agencija za privatizaciju je za RTB Bor angažovala privatizacionog savetnika koji je loše uradio strategiju privatizacije koju je usvojila Vlada Srbije, pa je posle toga bilo nemoguće uraditi dobru privatizaciju.

Ruža Ćirković
novinar analitičar
Niko nije odgovoran, jer država kao prodavac ne ispituje bonitet potencijalnog kupca. U slučaju privatizacije RTB Bor postavlja se pitanje da li je problem bonitet kupca ili otpor sindikata i lokalne samouprave koji bi više voleli da ovaj kombinat ostane u vlasništvu države. Postavlja se pitanje da li strani investitori imaju dovoljno interesovanja za ulaganja u državu s dugogodišnjom samoupravnom tradicijom u kojoj sindikati i lokalna samouprava imaju takav uticaj.

Branko Pavlović
konsultant malih akcionara
Mislim da je postignuta cena od 400 miliona dolara apsolutni maksimum koji je bilo moguće dostići za RTB Bor. Ono što u ovoj situaciji nije dobro je izjava državnih zvaničnika da postoji pravna nejasnoća u ovako uobičajenoj situaciji kada prvoplasirani na tenderu ne može da ispuni preuzete obaveze. Stvar je jednostavna – treba se obratiti drugoplasiranom…

Zoran Vujović
predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije
RTB Bor nije privatizovan i mislim da je za to najodgovornija Agencija za privatizaciju koja nije dobro procenila potencijalne kupce na tenderu. Zapravo, nije odabrala pravog strateškog partnera za ovaj kombinat, kojim bi bili zadovoljni građani Bora, zaposleni, lokalna zajednica, zaposleni i Republika Srbija. Očigledno je da rumunski Kuprom nije pravi strateški partner jer nema potrebne kapacitete da kupi i upravlja kombinatom u Boru. Mislim da je ministar Bubalo u pravu kada kaže da je za privatizaciju RTB Bor neophodan strateški partner iz „prve lige“.

Danilo Šuković
direktor Centra za ekonomska istraživanja Instituta društvenih nauka
Za loše obavljenu privatizaciju RTB Bor kriva je država jer nije izabrala pravog strateškog partnera. Očigledno je da Kuprom nema te finansijske i poslovne kapacitete da kupi kombinat u Boru. Država je trebalo da pre privatizacije sačini detaljnu analizu o tome pod kojim uslovima RTB Bor može da opstane. Ovako je posao oko privatizacije propao, izgubljeno je vreme, a zaboravlja se činjenica da privatizacija ne znači samo novac za budžet, nego postupak pronalaženja strateškog partnera s kojim će privatizovana firma nastaviti uspešno poslovanje.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.