Opština ne da plate

0 0
Read Time:2 Minute, 20 Second

BOR – Radnici Javno-komunalnog preduzeća „Treći oktobar“ iz Bora, njih oko 200, protestovali su juče gradskim ulicama, zahtevajući od opštinskih čelnika isplatu zaostalih zarada i izmirenje obaveza prema tom preduzeću. Komunalci su ulicama prošetali u dugačkoj koloni, ispred koje se kretala mehanizacija, utovarivači, kamioni, cisterne i pogrebno vozilo. Oni su odlučili da štrajkuju sve dok ne dobiju zaostale plate.

Autor/Foto: Saša Trifunović | Blic ONLINE

– Da bismo počeli normalno da radimo, tražimo da se dosledno primenjuje pojedinačni kolektivni ugovor i isplate zaostale zarade, akontacija za jul i plata za jun. Od opštine tražimo 19 miliona dinara za pružanje usluga jer, zbog nedostatka novca, nemamo goriva, pa mnoge poslove koje možemo da uradimo danas ostavljamo za sutra ili ih ne odradimo – kaže predsednik sindikata JKP „Treći oktobar“ Zoran Jović.
Predsednik sindikata komunalnih radnika Borskog okruga Dragan Nikolić smatra da je nezadovoljstvo radnika proisteklo nakon smene svih direktora iza majskih izbora.
– Umesto da bude bolje, mi imamo sve veće probleme. Nije isključeno da u septembru dođe do širih socijalnih nemira radnika komunalnih preduzeća, jer je nezavidna situacija i u borskom „Vodovodu“ i „Toplani“. Primera radi, u „Vodovodu“ se isplaćuju zarade, ali se ne plaćaju računi. Iako imamo višak radnika, uoči majskih izbora primljeno je dvadesetak novih kako bi partije zadovoljile svoje apetite. To je deset odsto od ukupnog broja radnika i pretpostavljam da je to urađeno kako bi se zadržala vlast. Taj potez je, međutim, preduzeće dovelo u tešku situaciju, a slična primanja zabeležena su i u ostalim javnim preduzećima – kaže Nikolić.
On smatra da je neophodna depolitizacija rukovodilaca javnim preduzećima kako se slične stvari ne bi ponavljale.
Radnica Ruža Lalić kaže da u „Trećem oktobru“ radi 24 godine i da sa neredovnom platom od 18.000 dinara jedva sastavlja kraj s krajem.
– Već dva meseca nisam dobila ni dinar. Bolesna sam, nemam za lekove, a kada odbijem topli obrok i prevoz do sela Gornjana, ispada da radim za džabe – kaže ogorčeno.
Njen kolega, koji nas je zamolio da mu ne pominjemo ime, kaže da ni njegova supruga, koja je zaposlena na javnim radovima, ne prima platu i da mu je egzistencija ugrožena.
– Dolazi školska godina, a ja nemam para da detetu kupim ni knjige ni patike. Mislim da smo žrtve političkih prepucavanja koja se uvek slome na leđima nedužnih – kaže ovaj čovek koji radi na gradskom groblju.
Kamioni za odvoz smeća juče nisu izašli na teren, pa se iz prepunih kontejnera, zbog velike vrućine, gradom širio neprijatan miris.
Pregovori štrajkakog odbora JKP „Treći oktobar“ sa zamenikom predsednika opštine Draganom Žikićem završeni su oko podneva, a do rezultata se nije došlo. Žikić je rekao da opština nema para za plate, pa su se komunalci odlučili da štrajk nastave u krugu svog preduzeća. Od direktora se očekuje da dostavi minimum procesa rada, koji će se primenjivati dok traje obustava rada.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.