Novi programi čekaju kredite

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

bor2109

Lj. TRIFUNOVIĆ, Večernje novosti

DRŽAVA će insistirati da se kredit od 42,34 miliona dolara od Svetske banke, namenjen realizaciji projekta „Regionalni razvoj Bora“, umesto najvećim delom za sanaciju flotacijskih jalovišta, uloži u nove programe za razvoj malih i srednjih preduzeća u Boru i Majdanpeku – objavljeno je na sajtu Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“

(RTB).
– U razgovoru sa ministrom rudarstva Petrom Škundrićem o sredstvima Svetske banke za Bor i Majdanpek, dogovoreno je da se pristupi izmeni odnosa novca u korist ulaganja u nove programe za mala i srednja preduzeća i time poveća zapošljavanje u Boru i Majdanpeku i da se tek nakon toga pristupi saniranju posledica stogodišnjeg rudarenja u Basenu Bor – navodi se na sajtu RTB „Bor“. – Predsednik opštine Majdanpek Dragan Popović predložio je da preduzeće, koje vodi poslove kreditiranja u ime Svetske banke, bude osnovano u Majdanpeku, dok je ispostava SB locirana u Boru. Sa ovim predlogom saglasio se i ministar Škundrić.
Međutim, ugovorom koji je potpisan sa SB, uslov za dobijanje kredita je da RTB uđe u proces privatizacije, kao i da se u Boru izgradi nova topionica bakra. Stoga je neizvesno da li će predstavnici ove finansijske institucije pristati na izmene uslove odobravanja zajma.

DOLARI ZA ZAPOŠLJAVANJE
KAKO je predviđeno ugovorom 32,34 miliona dolara namenjeno je sanaciji svih flotacijskih jalovišta u Boru i sprečavanje daljeg izlivanja otpadnih voda iz pogona RTB „Bor“. Ostatak od 10 miliona dolara, koji je bio odobren po IDA uslovima (bez kamate, sa grejs-periodom od 10 godina i rokom otplate od četvrt veka), predviđen je za podsticaj novom zapošljavanju.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.