Odbor za ljudska prava u Majdanpeku

0 0
Read Time:2 Minute, 40 Second

nasilje1206

Stop porodičnom nasilju
Autor: J. B. Krečković, Danas

Majdanpek – Nasilje u porodici događa se u celom svetu, međutim, pouzdani podaci o nasilju u porodici ipak ne postoje. Bez toga, nasilje ostaje i dalje potcenjen i nevidljiv problem. Vidljiv postaje najčešće kroz novinske naslove i to, nažalost , kada se završi kobno po žrtve koje su bile izložene nasilju.

U novinskim crnim hronikama ima i slučajeva iz istočne Srbije, kako to kaže Mionka Nikolić, predsednica Odbora za ljudska prava u Majdanpeku, koji potvrđuju iskustvo da je krivično delo nasilje u porodici u ovom delu zemlje, kao i u čitavom našem društvu, prisutno i da je potrebno raditi na jačanju svesti o značaju stvaranja mreže podrške žrtvama porodičnog nasilja, kao i na prevenciji nasilja.

Evidentirani slučajevi pokazuju da nešto treba preduzeti. Tako je Centru za socijalni rad u Majdanpeku od početka ove godine prijavljeno pet slučajeva nasilja u porodici, a ova je institucija u skladu sa raspoloživim ovlašćenjima preduzela neophodne mere. Opštinskom javnom tužilaštvu u Majdanpeku 2009. godine prijavljena su tri lica za nasilje u porodici, protiv kojih su pokrenute prijave. Tokom prošle godine, majdanpečkom tužilaštvu prijavljeno je deset lica zbog porodičnog nasilja, protiv osam lica je iniciran postupak, a dve su prijave odbačene.

Podaci kojima raspolaže Odbor za ljudska prava u Majdanpeku kazuju da u Opštinskom sudu u Boljevcu nema ovakvih slučajeva u istrazi, dok je u prošloj godini bilo devet slučajeva koji su, kao i pet slučajeva u krivici, završeni, a među izrečenim merama bile su mere bezbednosti, ali i kazna zatvora.

Sve ovo navelo je Odbor za ljudska prava u Majdanpeku da pokrene projekat „Stvaranje lokalne mreže partnerskih organizacija u cilju prevencije nasilja u porodici“ koji je već ušao u četvrti mesec realizacije. Čitav projekat, trajanje je inače 11 meseci, edukativnog je karaktera, a najvažnije aktivnosti su već realizovane. Održana su četiri jednodnevna seminara za profesionalce koji pružaju zaštitu žrtvama porodičnog nasilja. Na seminarima održanim u Donjem Milanovcu i Sokobanji učestvovali su zaposleni u centrima za socijalni rad, policiji, zdravstvenim ustanovama, obrazovanju, medijima, kao i sudije, tužioci i sudije za prekršaje iz pet opština Timočke Krajine – Sokobanje, Boljevca, Negotina, Kladova i Majdanpeka.

– Zaposleni u institucijama koje pružaju zaštitu žrtvama porodičnog nasilja pokazali su spremnost da unaprede svoje znanje i da sa kolegama podele stečeno iskustvo. Očekujemo bolju saradnju između relevantnih službi, praćenje aktivnosti na zaštiti od nasilja i osnaživanje žrtve da istraje na putu izlaska iz nasilja, tako što će se njeni interesi zastupati na pravi način – kaže za Danas predsednica Odbora za ljudska prava u Majdanpeku Mionka Nikolić.

Pomoć Finske

Sistemsko-integrativni pristup porodičnom nasilju i pravna zaštita i zdravlje bili su tema koja je obrađene na seminarima u okviru projekta, a seminare su vodili Vera Despotović iz Savetovališta za brak i porodicu Gradskog Centra za socijalni rad u Beogradu, Jasmina Ivanović iz Ministarstva za socijalna pitanja, dr Slađana Jovanović i mr Jelena Arsić sa Pravnog fakulteta Univerziteta Union, Zoran Pašalić, predsednik Udruženja sudija za prekršaje Srbije, kao i dr Predrag Golubović i dr Goran Golubović, lekari Zdravstvenog centra Bor. Projekat „Stvaranje lokalne mreže partnerskih organizacija u cilju prevencije nasilja u porodici“ realizuje se uz finansijsku podršku finske ambasade u Beogradu, koja već desetak godina podržava aktivnosti Odbora za ljudska prava u Majdanpeku.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.