Novi pogon Rudarsko – topioničarskog basena Bor

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

U Flotaciji Veliki Krivelj, Rudnika bakra Bor, pušten je u rad pogon „treće sekcije“, u kojoj će se mesečno dobijati oko 400 tona bakra u koncentratu.

Izvor: RTS

Prema rečima direktora RBB-a, preduzeća koje posluje u sastavu Rudarsko-topioničarskog basena Bor, Dragana Bojovića, ovaj pogon je zbog dotrajalosti bio van upotrebe šest godina, a sada je oprema remontovana sopstvenim sredstvima rudnika.

„U modernizaciju rudarskih kopova, pogona Flotacije i sanaciju jalovišta, RBB je u poslednje dve godine uložio 15 miliona dolara.

Nabavljena je nova mehanizacija, buldožeri i bageri, a uskoro se očekuje da u rudnik stignu i dva nova teška kamiona“, rekao je Bojović na konferenciji za novinare u Boru.

On je podsetio da je rudnik bakra Veliki Krivelj otvoren 1983. godine, i da je do sada preradio 185 miliona tona rude iz koje je izvučeno 530.000 tona bakra u koncentratu.

Bojović je rekao da se poslednjih 15 godina vrlo malo ulagalo u modernizaciju rudnika, a da je nagli pad proizvodnje usledio 1999. godine.

Direktor rudnika je dodao da je ulaganje u pogone usledilo zahvaljujući visokoj ceni barka na Londonskoj berzi, koja sada iznosi oko 8.000 dolara po toni.

Bojović je naglasio da Rudnik bakra Bor planira da uskoro investira 15 miliona evra u ponovno otvaranje rudnika bakra Cerovo 1 i 2 iz kojih će se dobijati 6.000 tona bakra godišnje.

Ovi rudnici su pre nekoliko godina zatvoreni zbog nerentabilne proizvodnje, prouzrokovane niskom cenom bakra na tržištu.

„Do 2010. godine planiramo i da započnemo radove na nalazištu bakra Borska reka, odakle će se godišnje proizvoditi 5.000 tona bakra“, naglasio je direktor Rudnika bakra Bor.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.