Niska cena bakra ugrožava Bor

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Vršilac dužnosti generalnog direktora Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor Miodrag Conić ocenio je da bi dalji pad cene bakra na berzi „teško pogodio“ to preduzeće i da je moguće kratkoročno zaduženje kako bi se održala likvidnost.

„Ako cena bakra nastavi da pada to će teško pogoditi RTB, jer će za rad i pokrivanje troškova biti potrebna proizvodnja od najmanje 2.500 tona mesečno, što je na kratak rok nemoguće“, naveo je Conić.

On je za sajt RTB-a rekao da je u septembru u tom preduzeću proizvedeno 1.822 tone bakra u koncentratu iz sopstvenih sirovina, što je najveća mesečna produkcija u poslednje dve godine, ali da je taj efekat bio umanjen cenom bakra koja je sa više od 8.000 dolara po toni, pala na ispod 5.000 dolara.

Prema rečima Conića, iz tih razloga će RTB u narednim mesecima morati da uđe u kratkoročno zaduživanje kako bi se održala likvidnost, povećavala proizvodnja do kraja ove i tokom sledeće godine, i tako ponovo ostvarila stabilnost.

„Ono što smo do sada uradili ne može dati efekte za par meseci. Četiri teška kamiona, po dva za Bor i Majdanpek, stigla su u RTB, već se montiraju i do kraja meseca počeće da rade“, rekao je Conić i dodao da će prvi efekti rada te opreme biti ostvareni tek nakon dva do tri meseca.

Conić je naveo da negativni trend cene bakra ugrožava likvidnost i dovodi u pitanje kontinuitet planirane proizvodnje i dodao da su i pored povećane opreznosti, banke spremne da finansiraju RTB, ali traže garancije u katodama ili opremi.

„Pošto je Basenu potrebno rešenje u kratkom roku, traženje saglasnosti Agencije za privatizaciju radi zaduživanja, na koje je RTB po zakonu obavezan, ovoga puta odvijaće se pod naznakom ‘hitno'“, kazao je direktor kombinata bakra.

RTB je u procesu privatizacija i najavljeno je da bi sredinom oktobra trebalo da se raspiše tender za strateško partnerstvo sa tim preduzećem.

Izvor: BETA / Objavio:  Studio B

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.