Nezadovoljni i sindikat i gradonačelnik

0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

U Boru oštro reaguju na najavu pregovora sa drugoplasiranim kandidatom za RTB tražeći novu strategiju privatizacije i novi tender

Bor – Najava ministra ekonomije Mlađana Dinkića da će Vlada Srbije nastaviti, u toku iduće nedelje, pregovore sa drugorangiranim ponuđačem na tenderu za privatizaciju borskog kombinata bakra, konzorcijumom kiparskog „Ist pointa” i britanskog Fonda ORN, u Boru se različito tumači.

Većinski sindikat borske kompanije i lokalna samouprava Bora i Majdanpeka smatraju da su najavljeni koraci potpuno suprotni zaključcima okruglog stola najmerodavnijih u Boru i Majdanpeku o nastavku privatizacije Rudarsko-topioničarskog basena Bor. Sa tog skupa zvanično je Vladi Srbije pre tri dana poručeno da se privatizacija može nastaviti samo po novoj strategiji koju zajednički dogovore Bor, Majdanpek i srpska vlada, a nikako po staroj, „katastrofalnoj” koju je vlada sačinila „na svoju ruku”. Zbog nje je, vele, i raskinut ugovor sa „Kupromom” i nepotrebno izgubljeno silno vreme.

Branislav Rankić, gradonačelnik Bora, bio je juče najoštriji u komentarisanju Dinkićeve najave.

– Tu izjavu mi, koji smo u ponedeljak razgovarali na  okruglom stolu, ne možemo da prihvatimo kao odluku vlade Srbije, pošto je nju Dinkić dao dan pre održavanja sednice vlade. Zato i ne verujemo da ozbiljna vlada, posle svega lošeg što se događalo, može da se odluči za staru naopaku strategiju. Nije, dakle, u pitanju ko je kupac – „Kuprom”, „Ist point”, ili neko treći – već je reč o lošoj strategiji. Mi smo i dalje kategorično protiv toga da se bilo kome proda celokupna imovina kompanije, a da država nema kontrolni paket akcija i da radnici, bivši i sadašnji, ne mogu da dobiju akcije – rekao je Rankić.

On je dodao da se ovako potpuno ignorišu interesi Bora i Majdanpeka, ali i cele Srbije, jer se ne uvažava da je bakar izuzetno važna strateška sirovina ove zemlje. Zato poručuje vladi da „obuzda Dinkića”, inače će odgovor radnika i građana Bora biti „žešći i konkretniji” nego u aprilu ove godine.

Dragan Aleksić, predsednik većinskog Samostalnog sindikata borske kompanije, rekao je da će ovaj sindikat zvanično zauzeti stav prema „Dinkićevom predlogu” tek danas (u petak), ali ne poriče da nastavka uspešne privatizacije borskog kombinata bakra ne može biti bez nove, bolje strategije i novog tendera.

S. Todorović

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.