Zloupotreba

0 0
Read Time:2 Minute, 49 Second

Dinkić ni juče nije dostavio javnosti materijalni dokaz da je “A-Tek“ zaista uplatio 150 miliona dolara za RTB Bor

Autor: V. STANIĆ

BEOGRAD – Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić ni juče, osam dana nakon što je objavio da je „A-Tek“ dao nalog za plaćanje 150 miliona dolara, nije dostavio javnosti materijalni dokaz za to da je novac 29. februara zaista legao na budžetski račun.

 

Austrijska kompanija „A-Tek“, koja je na tenderu za Rudarsko-topioničarski basen Bor (RTB) pobedila rusku firmu SMR, izjasnila se krajem februara da u roku koji je odredila Agencija za privatizaciju ne može da plati 466 miliona dolara, na šta se obavezala, i tom prilikom zatražila dodatni rok za plaćanje.

 

Agencija je rok produžila do 4. aprila, ali pod uslovom da do kraja februara uplate 150 miliona dolara. U protivnom, određen je 14. mart kao konačni rok za uplatu celokupne kupoprodajne cene od 466 miliona dolara.

 

Narodna banka Srbije, Agencija i ministar Dinkić, ni pored obaveza koje imaju po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja, do danas nisu dostavili dokaz da su „A-Tekove“ pare legle na račun 29. februara, dok je jedan dnevni list objavio da ima saznanja o tome da novac ni prošle srede nije legao na budžetski račun. Bankarska garancija za učešće na tenderu za kupovinu RTB koju je austrijska kompanija „A-Tek“ priložila na početku tenderskog postupka istekla je još pre potpisivanja ugovora sa Agencijom za privatizaciju, tvrdi izvor Kurira.

 

– „A-Tek“ ni do danas nije dostavio bankarsku garanciju kojom bi garantovao da će investirati 230 miliona dolara, na šta ga obavezuje ponuda kojom je pobedio na tenderu, što vam je Agencija u međuvremenu i priznala pravdajući se da je „licitaciona garancija“ od deset miliona dolara bila dovoljna. Oni vam, međutim, nisu dostavili ni kopiju te „licitacione bankarske garancije“, kako je oni zovu, jer je datum važenja te garancije istekao pre datuma kada je ugovor potpisan – tvrdi naš izvor. On dalje kaže da to znači da je odluka ministra ekonomije i nadležnih iz Agencije da se ugovor sa „A-Tekom“ i pored toga potpiše protivna interesima države i da je sada tužilaštvo u obavezi da reaguje.

 

– Ovo je primer zloupotrebe službenog položaja od ministra Dinkića i nadležnih u Agenciji i, ukoliko „A-Tek“ postane i vlasnik RTB, neko bi mogao da završi u zatvoru – kaže naš sagovornik i dodaje da oni koji su potpisali ugovor, ne treba da se čude ako na kraju završe u zatvoru.

 

Da li je naš izvor u pravu, nismo mogli da proverimo jer Agencija i Ministarstvo ekonomije ne žele da nam dostave kopiju bankarske garancije, iako smo im, u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija od javnog značaja, dostavili pismeni zahtev pre više od dvadeset dana.

BEZ ODGOVORA NA ŽALBU

Podsećamo, naš list je protiv ministra Dinkića i Agencije podneo žalbu povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću, jer ove institucije do danas javnosti nisu dostavile kopiju ugovora koji je potpisan s kompanijom „A-Tek“.
Razlog zbog kojeg Dinkić našim novinama ne želi da dostavi kopiju ugovora, kako tvrde upućeni iz borske opštine, jeste taj što se tim dokumentom kompaniji „A-Tek“ omogućuje da za 466 miliona dolara dobije trajno pravo na eksploataciju zaliha rude čija vrednost iznosi preko pet milijardi dolara, dok im se istovremeno prodaje i imovina RTB, koja je 1998. procenjena na 830 miliona dolara.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.