Nema otpuštanja

0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

rtbpanorama

Bor, 12.05.2009. IZVOR: RTB Bor

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mladjan Dinkić, na sastanku sa vodećim privrednicima Srbije u Beogradu, razgovarao je o planu Vlade za ekonomsku stabilnost Srbije i saopštio novi paket mera za prevazilaženje problema nelikvidnosti privrede. Već od 18. maja i formalno će startovati izmenjeni program povoljnih kredita za likvidnost ili investicije u privredi. Kamata za kredit za likvidnost je tri posto na godinu dana, a na kredit za investicije šest do šest i po posto najviše na pet godina. Za izvoznike, u koje spada i Rudarsko-topioničarski basen Bor, povećan je limit, pa se sada umesto dva može uzeti subvencionisani kredit do četiri miliona evra.

– Sve ove mere usmerene su na poboljšanje interne likvidnosti privrede, povećanje proizvodnje i izvoza i olakšanje poslovanja – rekao je Nebojša Ćirić, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.

– Sigurno je da će takve mere koristiti i Kombinatu bakra u ovako teškom trenutku – ocenio je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

– RTB Bor je i dalje državno preduzeće (indirektno u vlasništvu države) i posle ovakvih mera sigurno je da nema viška radnika. Uostalom, to je potvrdio i potpredsednim Vlade Srbije Mladjan Dinkić prilikom nedavne posete Boru. Da li ima ili nema viška radnika – mogu da odluče samo Vlada, rukovodstvo i sindikati Basena Bor. Mogu da odu samo oni radnici koji se dobrovoljno jave u skladu sa programom mera za rešavanje viška zaposlenih. Potpuno je neprimereno da neovlašćeni stručnjaci indirektno u sistemu RTB-a Bor (Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor), pa ni „A-tek“ (koji je jedini kandidat za strateškog partnera RTB-a) spekulišu da u Kombinatu bakra ima dve i po do tri hiljade više radnika. Prema tome, otpuštanja radnika u RTB-u Bor neće biti – zaključio je Nebojša Ćirić.

Ovakav stav Vlade podržava i generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski, koji je još pri preuzimanju dužnosti generalnog direktora rekao da nema viška radnika:

– Nismo ovde da otpuštamo već da uposlimo radnike i obezbedimo im posao i egzistenciju. U tome nam je izuzetno važna i podrška i pomoć Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava – rekao je Blagoje Spaskovski komentarišući mere Vlade za prevazilaženje problema nelikvidnosti privrede.

Autor : Miloljub Milošević

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Nema otpuštanja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.