RTB Bor bez strateškog partnera?

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

blagojebor

Bor, 13.05.2009. IZVOR: Medijacentar Bor

Iako se do petka, poslednjeg dana za odluku o prihvatanju strateškog patrnera, već broje sati, nema pouzdanog odgovora da li će jedina do sada zainteresovana kompanije za  saradnju sa RTB-om, austrijski “ATEK”, prihvatiti novi model privatizacije kombinata bakra. Sudeći po izjavama Mlađana Dinkića i “njegovog” državnog sekretara u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Nebojše Ćirića ( poreklom Boranina), kao i  Blagoja Spaskovskog, v.d. generalnog direktora Basena “Bor”, srpski proizvođač bakra ostaće u vlasništvu države Srbije, jer se po novim propisima o povoljnom kreditiranju proizvodnje i  investiranja obezbeđuje posao za dosadašnjih oko 5.000 zaposlenih.

-Kada sam  sa svojim timom pre šest meseci došao na čelo RTB obećao sam da nećemo otpuštati, nego ćemo zapošljavati radnike i to će se dogoditi. Nove mere za izlazak iz krize pomoći će kompanjama kakaav je i borski Basen da se izvuku iz krize i, u dogledno vreme, prvenstveno sa ulaganjima u rudarstvu, povećamo proizvodnju i izvoz. To će omogućiti pozitivno poslovanje, jer se očekuju i povoljnije cene bakra i plemenitih metala na svetskoj berzi-izjavio je Blagoje Spaskovski.

Iz RTB i Ministarstva za ekonomiju stižu i odlučna protivljenja pojedinim mišljenjima  da “Bor” nema perpsketivu bez smanjenja broj zaposlenih i to za polovinu. U sindikatima i poslovodstvu kombinata smatraju da  bez posla, uz socijalni program, mogu  ostati samo oni koji to dobrovoljno žele. Samostalni sindikat čak zahteva otpremnine kao u NIS-a – 750 evra po godini staža.

U Institutu za  metalurgiju i rudarstvu koji je sada u državnom vlasništvu, a ne kao ranije, u sastavu RTB, ubeđeni su da će morati da se smanjuje broj zaposlenih kako bi se ostavrio profit i da se uvede još rigoroznije mere štednje u metalurgiji. U prvom redu misli se, naglašavaju, na  finansijski apsolutno pogubnu preradu uvoznih koncentrata bakra.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.