Ne daju im lovište

0 0
Read Time:2 Minute, 15 Second

Ilovci1009

zvot: Velčernje novosti

LOVCI IZ BORSKOG SELA ZLOT TRAŽE DA GAZDUJU SVOJOM IMOVINOM

Lovački savez Srbije odbio da registruje udruženje “Malinik”, što je uslov da preuzmu staranje o ataru Južni Kučaj i Dubašnica

BOR – Predsednik Lovačkog udruženja “Malinik” iz sela Zlot kod Bora Miodrag Zajekesković tvrdi da ih Lovački savez Srbije namerno sprečava da preuzmu gazdovanje lovištem divokoza, divljih svinja, muflona i jelena u ataru Južnog Kučaja i Dubašnice, koje se već šest godina ne koristi.
Zajekesković ističe da Lovački savez Srbije ne dozvoljava učlanjenje “Malinika”, jer bi time ostvario uslov za gazdovanje lovištem.

Pale i tužbe

Lovačkog udruženja “Malinik” ,u kome je više od 150 članova, registrovano je 7. marta 2003. godine, ali bez učlanjenja u LSS ne mogu da rade na razvoju lovstva i uzgajanjem i zaštitom divljači.
– Pre nekoliko dana poslali smo protestno pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću i resornim ministarstvima, direktoru “Srbijašuma” i ombudsmanu. Podneli smo i tužbe nadležnim sudovima, a ako treba idemo i u Strazbur. Reč je o našoj zemlji i šumi i našem lovnom području. I zakon je na našoj strani- tvrdi Zajekesković.

Nacionalni park

Južni Kučaj i Dubašnica u dogledno vreme treba da postane nacionalni park, jer poseduje retku faunu i floru, čak i jedine primerke insekata u svetu. Ovde je najbujnija i najstarija bukova šuma u Evropi. Otkrivene su čudesne pećine i kanjoni, reke ponornice i slapovi. Lovci su spremni da ličnim potpisima garantuju da će, ako ne i bolje, gazdovati svojim imanjima i lovištem bar kao i njihovi preci koji su očuvali planinu od propadanja.

– Upravni odbor LSS prvi put je 2004. odbio da nas primi u članstvo, a drugi put nedavno. Podržali su nas i neki državni organi, ali ništa nije vredelo. Već pet godina lovištem ne gazduju ni “Srbijašume”. Još 2004. Odbor za poljoprivredu i šumarstvo Skupštine Srbije preporučio je LSS da nam se odobri gazdovanje lovištem, a iz LSS je naš zahtev za registraciju odbio u jednoj rečenici. Nedavno su to ponovo učinili bez ikakvog objašnjenja – ističe Zajekesković.
On, takođe, tvrdi da je od 23.000 hektara lovišta čak 17.000 hektara vlasništvo seljaka iz Zlota te da je više od 1.096 meštana potpisalo da ustupa svoju nepokretnu imovinu na gazdovanje “Maliniku”.
Stručni saradnik u Lovačkom savezu Srbije Vlada Mladenović ističe da nemaju odrešene ruke i da slučaj lovaca iz Zlota treba da razmatra Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
– Tražili smo da Lovačko društvo Bor preuzme odgovornost i reši problem, ali oni za to nemaju volje. Čujem da je ombudsman reagovao, a to je i najbolje. Nema smisla da se taj spor toliko odugovlači i ne rešava. Ako ništa drugo, rođen sam u Boljevcu i voleo bih da mogu da pomognem, ali nisam nadležan – kaže Mladenović.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.