„Toplana“ pred stečajem

0 0
Read Time:1 Minute, 33 Second

toplanabor

Lj. T, Večernje novosti

BOR – Dugovi JKP „Toplana“, koje je zaduženo da obezbedi daljinsko grejanje u Boru, gde je na toplifikacioni sistem priključeno gotovo 95 odsto stambenih i poslovnih jedinica, približili su se vrednosti kapitala tog preduzeća. Ukoliko se neko rešenje hitno ne pronađe, najgori mogući scenario biće stečaj te firme. Ovo je u sredu izjavio Branislav Rankić, predsednik opštine Bor.

Dragoslav Nikolić, direktor JKP „Toplana“, kazao je da to preduzeće EPS duguje 176 miliona, a „Kolubari“ 145 miliona dinara.
– Uz to, odobren nam je kredit od 200 miliona dinara, za šta je garanciju dala lokalna samouprava – podvukao je Nikolić. – A, po ugovoru koji je potpisan, ukoliko dođemo u situaciju da ne možemo da servisiramo vraćanje zajma, banka može kompletan dug da naplati odjednom. U tom slučaju, nije isključeno ni da se gradska kasa nađe u blokadi.
Nikolić je kazao da dodatni problem JKP „Toplana“ predstavlja i nalog inspekcije o zabrani puštanja u rad oba kotla na ugalj, zbog neispravnosti.
– Problem
imamo i sa izmenjivačima toplote, budući da je posle detaljnih analiza, ustanovljeno da se u vodi iz Borskog jezera, koju koristimo u tehnološkom procesu, pojavila retka bakterija koja, bukvalno – „jede“ gvožđe. Zbog svih ovih okolnosti, nezahvalno je predviđati šta će biti sa preduzećem. Ali, jedno je sigurno – ništa nas dobro ne čeka ukoliko se u rešavanje problema „Toplane“ ne uključe i mnogo moćnije institucije od lokalne samouprave – upozorio je Nikolić.

MINIMALAC DO BOLjIH DANA
KAO jedan od načina prevazilaženja problema u „Toplani“, predsednik Rankić predložio je da svim zaposlenima u toj firmi ubuduće isplaćuje minimalac, sve dok to preduzeće ne počne pozitivno da posluje.
– Neverovatno je da JKP „Toplana“ na početku godine predstavi program poslovanja po kojem će projektovani gubitak biti 140 miliona dinara, a da se zaposlenima u tom preduzeću, u kom ima viška zaposlenih, redovno isplaćuju zarade koje u proseku iznose 36.000 dinara – obrazložio je Rankić.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.