Nacionalni savet zaštitnika građana u Boru

0 0
Read Time:1 Minute, 1 Second

snm0909

U Boru je 10. septembra u maloj Sali opštine Bor, održan sastanak zamenika zaštita građana, Gorana Bašića, predsednika opštine Branislava Rankića, zamenika predsednika opštine Predraga Balaševića kao i predstavnika Nacionalnog Saveta Vlaške nacionalne manjine u vezi uvođenja rumunskog književnog jezika .

Razlog tome je zvanično obraćanje članova Naconalnog saveta vlaške nacionalne manjine, kancelariji za zaštitu građanskih prava, da bi zbog velikog broja pripadnika vlaške manjine u zvanišnoj upotrebi trebalo uvesti i rumunski književni jezik.

Predsednik opštine Branislav Rankić, rekao je da mi na našoj teritoriji koristimo srpski jezik kao i pripadnici vlaške manjine a njegov je predlog da se organizuje niz tribina, okruglih stolova, da se mediski proprati sve pa da se na osnovu toga vidi da li većina pripadnika vlaške manjine prihvata uvodjenje rumunskog književnog jezika . Takođe upozorava da se mora dobro voditi računa da ovakva odluka o uvođenju rumunskog književnog jezika ne izazove neke nove podele menju samim pripadnicima vlaške manjine.
Zamenik zaštitnika građana, Goran Bašić, rekao je da bi trebalo uticati na državu da pomogne lokalnim samoupravama za otvaranje dvojezičnih odeljenja u školama gde su pripadnici vlaške manjine u većem broju, na šta je predsednik opštine rekao da sve što zakon dozvoljava a da je vezano za manjine biće usvojeno na sednici skupštine.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.