Majdanpek na 31 .mestu u Srbiji po prosečnoj zaradi

0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Republički Zavod za statistiku

Majdanpek – Podaci republičkog Zavoda za statistiku kažu da se u majdanpečkoj opštini u prvom kvartalu ove godine u proseku zarađivalo 26.154 dinara. U poređenju sa opštinama u Borskom okrugu, samo se u Negotinu zarađivalo manje, prosek zarada za prvi kvartal u ovoj komuni iznosi 22.544 dinara, dok je u Boru taj iznos 27.302 i u Kladovu 28.494. Komšijski okrug Zaječar, posmatrano opet kroz prizmu statistike, ima manje prosečne zarade koje se kreću od 12.769 dinara u Knjaževcu do 24.643 dinara u Sokobanji.

Prema podacima Zavoda za statistiku od 167 opština koliko ih je u Srbiji, kladovska opština zauzima 16. mesto, Bor je na tridesetom, a Majdanpek tik iza njega na 31, Zaječar je na 79, a gotovo na samom dnu liste prosečnih zarada u Srbiji je Knjaževac koji je na 162. mestu. U odnosu na prošlu godinu, najveći pomak napravila je majdanpečka opština koja je sa 93. napredovala na 31. poziciju, zaječarska je napredovala za 21 mesto, a jedina opština u Timočkoj Krajini koja je zabeležila pad u poređenju sa 2006. je knjaževačka.
Bez obzira što prema je statističkim podacima u gornjem delu tabele prosečnih zarada u republici, dobar deo radno sposobnog stanovništva majdanpečke opštine, čini se, to naročito ne oseća. S pravom glasa, dakle punoletnih stanovnika majdanpečka opština ima 19.369 i ovo su podaci sa poslednjih parlamentarnih izbora održanih u januaru 2007. godine. Na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja, prema najsvežijim podacima s kraja maja, nalazi se 2.685 lica, a smanjivanje ovog broja nije posledica većeg zapošljavanja, već brisanja iz evidencije zbog nepoštovanja pravila službe zapošljavanja. Broj nezaposlenih, kažu upućeni, veći je za par stotina, možda i čitavih hiljadu ljudi koji iz različitih razloga ne žele da budu na evidenciji NSZ. Kada su zaposleni u pitanju, u tekuću poslovnu godinu kada je ova komuna u pitanju, ušlo se sa 6, 805 zaposlenih, pri čemu je 4.824 radnika u takozvanim pravnim subjektima, a preostalih 2061 u ustanovama, zajednicama, samostalnim radnjama.

Tekst: J. Bujdić Krečković Objavljuje: DANAS u ponedeljak 25.06

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.