Krupniji igrači u trci za RTB „Bor“

0 0
Read Time:2 Minute, 29 Second

Država priprema novi model privatizacije

Za određeni broj velikih društvenih preduzeća za koje nije uspela privatizacija putem tendera dva ili više puta, priprema se novi model privatizacije koji podrazumeva specifičan vid povezivanja države sa strateškim partnerom. Nešto slično urađeno je u slučaju „Fijata“ i „Zastave“, a takav metod prodaje kapitala primeniće se verovatno kod Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“, preduzeća „14. oktobar“ iz Kruševca i „Prve petoletke“ iz Trstenika, kao i „Zorke Šabac“.

Autor: Danijela Nišavić | 31.05.2008 – 06:16/ Blic ONLINE

Po rečima Nebojše Ćirića, pomoćnika ministra ekonomije i regionalnog razvoja, nakon dva neuspešna tendera, trenutno se radi na drugačijem modelu za privatizaciju RTB-a „Bor“.
– To ne bi bila klasična privatizacija, već povezivanje za strateškim partnerom, tako što bi omogućili da RTB „Bor“ prvo postane državna kompanija, konverzijom potraživanja u državni kapital. Budući strateški partner koga bi izabrali na tenderu, preuzeo bi komercijalne obaveze prema poveriocima. Nakon toga bio bi napravljen detaljan investicioni plan u vrednosti između 200 i 300 miliona dolara, a na osnovu kojeg bi bili izrađeni nova topionica, rafinacija i podignut nivo proizvodnje – ističe Ćirić.
Budući manjinski partner, suštinski kroz dokapitalizaciju vremenom bi postao većinski partner RTB-a „Bor“. Od početka, objašnjava naš sagovornik, on bi imao puno pravo upravljanja, kroz neka određena znanja i tehnologije koje poseduje, ali bi država ostala sa određenim procentom vlasništva.
Primena novog modela omogućila bi mnogo većim igračima, odnosno velikim svetskim firmama koje nisu bile prisutne na prva dva tendera, da učestvuju u ovom drugačijem procesu prodaje kapitala.
– Država ne očekuje da dobije veliki novac, odnosno da zaradi na početku, već da se omogući da se RTB pronađe pravi strateški partner, koji bi bio velika svetska rudarsko-metalurške kompanija, i da onda kako vreme prolazi, kako taj strateški partner investira, da podiže procenat vlasništva u firmi. Ono što je najbitnije je da se zadrže radna mesta, poveća obim proizvodnje i sanira ekološku štetu. Čim se pripremi novi model i predstavi javnosti, počeće se sa pozivanjem velikih firmi na razgovor – kaže pomoćnik ministra Nebojša Ćirić.

Nastavak razgovora za privatizaciju IMT-a

Sastanak s predstavnicima drugorangiranog ponuđača za kupovinu Industrije mašina i traktora je dogovoren i trebalo bi da bude održan iduće nedelje. Drugorangirani konzorcijum čine firme „Neverfild limitid“ sa Britanskih Devičanskih Ostrva i „Pol-Mot varfarma“ iz Poljske. Ovaj konzorcijum, ponudio je 109,3 miliona evra za kapital IMT-a, dok za investicije 13 miliona evra.

Tužba ne ugrožava poslovanje

Proces proizvodnje, ali i privatizacije RTB-a „Bor“ nisu ugroženi, iako je grčka kompanija „Mitilineos“ podnela Tgovinskom sudu u Zaječaru predlog za uvođenje privremenih mera zbog duga od 65 miliona dolara.
– Poslovanje RTB-a „Bor“ ne može da bude ugroženo jer je to kompanija u restrukturiranju. To po izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji sprečava bilo koje pravno lice domaće ili strano, da blokira račune RTB-a „Bor“ i da tako onemogućava privatizaciju. „Mitilineos“ je samo jedan od komercijalnih poverilaca RTB-a „Bor“, koji na kraju procesa privatizacije i treba da bude namiren iz kupoprodajne cene – ističe Ćirić.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.