Grci traže veto za Bor

0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second

Izvor: Večernje novosti

Autor: Lj.Trifunović

 

GRČKA kompanija “Mitilineos” podnela je Trgovinskom sudu u Zaječaru predlog za uvođenje privremenih mera u Rudarsko-topioničarski basen “Bor”, zbog duga od 65 miliona dolara. Grci zahtevaju da se onemogući prodaja borskog kombinata bakra sve dok se ovoj firmi iz Atine ne vrati dug – saznaju “Novosti”.
Kako je našem listu potvrđeno u vrhu grčke kompanije, ovaj korak usledio je pošto je “Mitilineos” 2005. godine Arbitražnom sudu u švajcarskom Cirihu podneo tužbu protiv Srbije zbog duga od 17 miliona dolara i 4.000 tona bakra. U međuvremenu, dug je sa kamatama je dostigao sumu od 65 miliona dolara.
Menadžment RTB je sa “Mitilineosom” 1998. godine, za vreme sankcija, potpisao ugovor o strateškom partnerstvu. Po tom dokumentu, Grci su za kupovinu rezervnih delova i obrtna sredstva uložili 17 miliona dolara. U planu je bila i izgradnja nove topionice vredne 130 miliona dolara.
Uz to, “Mitilineos” je u metalurške pogone borske kompanije na preradu dopremao i koncentrat bakra. Međutim, oko 4.000 tona crvenog metala, dobijenih topljenjem te sirovine, umesto da se vrati Grcima, tokom 2000. godine iskorišćeno je za isplatu plata radnicima Basena.
Sredinom 2003. godine, Grci su, kao način za “prebijanje” duga, predložili da preuzmu upravljanje

u Topionici tako što bi oni imali pet, a RTB četiri člana upravnog odbora. To je, načelno, bilo prihvaćeno, ali se kasnije, bez valjanog objašnjenja, od toga odustalo.

DUGUJU 408 MILIONA EVRA
PROKNJIŽENE obaveze Rudarsko-topioničarskog basena zaključno sa 2007. godinom, iznose – 408 miliona evra, od čega najviše, čak 76 odsto, od borske kompanije potražuje država. Najveći inostrani poverilac Basena je grčka kompanija “Mitilineos”, kojoj se duguje 17 miliona dolara i četiri hiljade tona bakra. Londonska Standard banka, koja je otkupila dug RTB-a švajcarskom “Glenkoru”, od borske kompanije potražuje 26 miliona dolara, ali i dodatnih 11 miliona dolara na ime “penala”. Ruska Evroaksis, nekadašnja Veksim banka, od borske kompanije potražuje osam miliona dolara, dok Basen švajcarskoj Trafiguri, Anglojugoslav banci i Frankojugoslav banci duguje oko 10 miliona dolara.

GARANCIJA
U POSLOVODSTVU RTB nam je potvrđeno da će menadžment ove kompanije od Agencije za privatizaciju zatražiti da im prenese 10 miliona dolara, koliko je, na ime licitacione garancije za učešće na tenderu za prodaju “Bora”, položio austrijski “A-tek”. Taj novac bi bio iskorišćen za modernizaciju ovdašnjih rudarskih i metalurških postrojenja.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.