Pitanje i odgovor

0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

Kako sprečiti pojavu ekološkog kriminala poput slučaja u Lazarevoj pećini kod Bora?

Branko Karadžić

direktor republičke Agencije za zaštitu životne sredine
Zakonom su definisani mehanizmi zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine. Počinioci krivičnog dela u Lazarevoj pećini biće pronađeni i kažnjeni. U Srbiji ima mnogo neodgovornih ljudi, a kao posledica toga dešavaju se i slučajevi poput onog u Lazarevoj pećini kod Bora. Inspekcija za zaštitu životne sredine najmerodavnija je da kontroliše takve slučajeve, tako da sam siguran da će oni uspešno uraditi svoj posao kako bi se pronašli počinioci i sankcionisali to krivično delo.

Uroš Akšamović
predsednik Komisije za speleologiju planinarskog saveza Srbije
Katastrofalno je to što se dogodilo u Lazarevoj pećini koja će po završetku projekta, kojim će se pećina prilagoditi, zaštititi i staviti u turističke svrhe, biti najduži objekat u Srbiji. To je prelepa pećina, s fenomenalnim ukrasima, koja je za sada samo delimično otvorena za turiste. Za vikend sam bio u pećini i osetio veliki smrad koji se širio iz buradi. Pojedini ljudi koji poseduju ključeve od ulaza u pećinu neodgovorni su i ne zaslužuju poverenje. Oni u pećinu donose šta im padne na pamet i koriste to što poseduju ključeve kako bi ostvarili ličnu korist. Kao još jedan primer nemara jeste i to što je neko ispred ulaza u pećinu ostavio oko 20 kubika šljunka. Očigledno da se u pećini radi bez bilo kakvog plana, organizacije, nadzora i kontrole.

Anđelka Mihajlov
bivša ministarka za zaštitu životne sredine
Krivičnim zakonikom iz 2003, između ostalog, predviđeno je i definisano krivično delo protiv životne sredine. Veliki broj tužbi u vezi s ovim krivičnim delom nema prioritet i značaj u sudstvu. Sudstvo retko kad pronalazi u slučajevima nalik ovom u Lazarevoj pećini elemente krivičnog dela. Uostalom, setimo se i slučaja „balkanskih ptica“ . Neophodno je zbog toga prilagoditi sudstvo kako bi prepoznalo problem zaštite životne sredine i elemente krivičnog dela u tim slučajevima.

Miodrag Popović
direktor Turističke organizacije Srbije
Jedini način je podizanje ekološke svesti, jer opšta pravila postoje, zakonski propisi takođe i primenjuju se sankcije za ugrožavanje životne sredine. I pored toga dešava se da čak i na turističkim destinacijama koje se stalno čiste i uređuju niču nove divlje deponije. Iako taj problem prevazilazi nadležnost i mogućnosti TOS, trudimo se da s predstavnicima lokalnih turističkih organizacija edukujemo stanovništvo i utičemo na nadležne kako bi se infrastruktura prilagodila potrebama zaštite sredine. Takođe, ovih dana organizovaćemo i higijensku kontrolu na koridoru deset koja podrazumeva ne samo proveru hotela i motela, već ćemo se potruditi da utvrdimo i odgovornost za divlje deponije kraj puta, ili za izlivene štetne materije poput goriva, ulja ili kiselina.

Objavio DANAS

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.