Ja sam knez timocki!

0 0
Read Time:3 Minute, 42 Second

Zajecar – Moja politicka ambicija je da u dogledno vreme Timocka Krajina, u ciji bi sastav ušle i opštine istocnog Homolja – Kucevo, Golubac i Žagubica – dobije status autonomije, kao Vojvodina. Posle toga, kandidovacu se za predsednika te regije, makar se ta funkcija zvala i knez.
Ovo, u razgovoru za „Novosti“, uz napomenu da ogromna vecina Timocana podržava tu ideju, istice gradonacelnik Zajecara Boško Nicic, koga njegovi politicki protivnici, u najboljem slucaju, nazivaju kontroverznim politicarom.

* Tražite da Timocka Krajina dobije autonomiju?
– Ne tražim, zahtevam! Ali, to ne znaci da sam separatista, vec samo želim da se Srbija regionalizuje i decentralizuje, kao što je to slucaj u EU. Neka gospoda iz Beograda kažu koliko Timocka Krajina treba da izdvaja, a da veci deo prihoda ostaje ovom kraju. Uostalom, to je želja vecine Timocana.

* Ima li vaš optimizam realnu potporu?
– Pokret „Živim za Krajinu“, ciji sam ja predsednik, na prethodnim lokalnim izborima u Zajecaru osvojio je 23 od 50 odbornickih mesta. U Boru, naša politicka opcija cini vladajucu vecinu, dok smo na ponovljenim izborima u Knjaževcu osvojili 11 mandata, baš kao i koalicija DS – G 17 plus. Pri tom, moram da naglasim da bismo, da smo imali više vremena za kampanju, u Knjaževcu osvojili bar 14 odbornickih mandata. Prema tome, moj optimizam je, svakako, utemeljen. A, kolika je naša snaga, videce se vec na narednim izborima, buduci da ce Pokret „Živim za Krajinu“ ucestvovati na svim glasanjima.

* Ali, u Knjaževcu još nije formirana vladajuca vecina?
– Nije, jer je pola sata pre potpisivanja koalicionog sporazuma izmedu nas i koalicija DS – G 17 plus i SPS-PUPS, koja bi u lokalnom parlamentu, koji ima 50 clanova, imala komotnu vecinu od 27 predstavnika, demokratama stigao aber iz Beograda da sacekaju sa ozvanicenjem koalicije. Mislim da smo bili korektni, jer smo DS, koji je, pojedinacno, sa šestoro odbornika u SO Knjaževac tek treca po snazi politicka opcija – iza nas i naprednjaka Tomislava Nikolica, dali mesto predsednika opštine. Ne znam šta više hoce, ali je izvesno da zbog njihovog odugovlacenja najviše trpe Knjaževcani.

* Vaši politicki protivnici vas optužuju da za pet godina, koliko ste na vlasti u Zajecaru, ništa niste ucinili za taj grad?

– Što je babi milo… U prethodnom periodu asfaltirali smo 30 kilometara ulica, sagradili Popovu plažu,
klizalište, skijalište, rekonstruisali sve glavne gradske saobracajnice, obnovili mnogobrojne domove kulture u zajecarskim selima…

* Da li je cena toga bila prekomerno zaduženje budžeta, i zar se taj novac mogao iskoristiti za stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mesta?

– Grad Zajecar je zadužen 130 miliona dinara koje treba da otplati u narednih 15 godina, tako da su te price o dužnickom ropstvu nebulozne. Pa, upravo smo na taj nacin stvorili uslove za dolazak stranih i domacih investitora.

* Kojih?
– Sa nemackom firmom „Leoni“ u toku su završni pregovori o otvaranju fabrike za proizvodnju automobilskih delova, u kojoj ce posao dobiti 1.500 ljudi. Itlijanska kompanija „Energodata“ ce u Zajecaru otvoriti preduzece za proizvodnju softvera, što se uklapa u naše planove da naš grad postane srpski centar visokih tehnologija. „Forma ideale“ gradi tržni i poslovni centar površine 25.000 kvadrata, dok sa celnicima Univerziteta „Megatrend“ pregovaramo o otvaranju univerzitetskog centra Timocke Krajine, cije ce sedište biti u Zajecaru…

* Protiv vas je podneto više krivicnih prijava, a poznato je i da ste pod lupom istražnih organa vec duže vreme. Ocekujete li da bi se moglo desiti da budete uhapšeni?

– Ne ocekujem, jer su sve te optužbe fabrikovane. Jedina optužnica koja je bila podignuta protiv mene odbacena je, dok su druge krivicne prijave privatne. Postoji, doduše, policijska istraga protiv mene zbog kupovine autobusa, ali je to unapred osudeno na neuspeh. Uostalom, ja sam vec bio dva meseca u istražnom zatvoru 1994. godine pod optužbom da sam druge podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja. Iz pritvora sam izašao politicki jaci pa smatram da bi se to desilo i ovog puta, što veoma dobro znaju i moji politicki protivnici.

* Razmišljate li da se povucete iz politickog života?
– Iskreno, da, ali tek kada ostvarim sve što sam obecao žiteljima Timocke Krajine.

ROK DO PROLECA

Jeste li zadovoljni kako funkcioniše vlast u Boru?
– Nisam, i sa svojim politickim partnerima u tom gradu (DS, DSS, SPS i Vlaška demokratska stranka Srbije) obavicu ozbiljan razgovor na tu temu, jer je ocigledno da Bor klizi u propast. Ne želimo da budemo odgovorni za to, zbog cega cemo našim koalicionim partnerima dati rok do proleca da nešto promene. Posle toga, izaci cemo iz vlasti i spremni smo i na nove izbore.

Ljubisa Trifunovic / Vecernje novosti

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.