Godišnje svaki radnik u proseku boluje 72 dana

0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

bolovanje

Po učestalosti bolovanja Borski okrug rekorder u Srbiji
Autor: J. B. K. , Danas

Bor – Prošle je godine preko filijale Republičkog zavoda za zdravstvenu zaštitu u Boru na ime bolovanja isplaćen 201 milion dinara.

Indeks porasta bolovanja u Boru, beleži statistika, bio je prošle godine 36 odsto, odnosno u decembru je za bolovanja bilo isplaćeno 36 procenata više para nego u januaru iste godine. Lane je od 140.000 osiguranika, koliko ih ima na teritoriji Filijale RZZO u Boru, bolovanje koristilo njih 4,3 odsto ili šest hiljada zaposlenih. Statistika još kaže da se u četiri opštine Borskog okruga u proseku boluje 72 dana, ali ima i onih koji provedu na bolovanju dve, tri, pa čak i čitavih šest godina.

Iako je to u poređenju sa 2008. godinom manje para, Filijala RZZO u Boru za sedam meseci 2009. godine na ime bolovanja izdvojila je 60 miliona dinara. Stoga ne čudi da je sprovedena rigorozna kontrola i da je za deset dana jula oko 70 procenata bolovanja prekinuto i zaposleni vraćeni na posao. Kontrolom medicinske dokumentacije, a po potrebi i pregledom pacijenata, utvrdi se da ima i neopravdanih bolovanja, kažu u borskoj filijali RZZO, odnosno da pacijentima bolovanje nije potrebno. Sa ovom se konstatacijom svakako ne bi složilo oko dve hiljade Borana pri čemu je polovina njih na bolovanju dužem od mesec dana, a ostatak koristi kraća bolovanja. U Zdravstvenom centru u Boru cifre koje se odnose na bolovanja ne smatraju zabrinjavajućim, navodeći i da su one u poređenju sa prethodnim godinama znatno manje.

Borski lekari kažu da se sve češće dešava da pacijenti kojima je otvoreno bolovanje, bolovanje uopšte i ne koristi uz objašnjenje da to ne čine zbog situacije u zemlji, dodajući da bi broj bolovanja mogao da bude i veći s obzirom na stepen zagađenja životne sredine u ovom gradu.
Zbog velikog broja otvorenih bolovanja, u poređenju sa brojem zdravstvenih osiguranika, borska filijala Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, bila je apsolutni rekorder 2008. godine.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.