Finska tehnologija greška!

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

topionica2211

Izgradnja nove topionice u Boru još pod znakom pitanja
Izvor: Kurir

BOR – Preporuka stručnih timova više stranih firmi i RTB Bor da se za novu borsku topionicu izabere autogena fleš tehnologija finske kompanije „Oito kumpo“ apsolutno je pogrešna. Iako je reč o savremenoj tehnologiji, ne može se zaobići činjenica da je ona zasnovana na godišnjoj preradi od najmanje 500.000 tona bakarnih sirovina, što borski i majdanpečki rudnici ne mogu danas ni slučajno da daju – rekao je za Kurir dr Mile Bugarin, zamenik direktora Instituta za rudarstvo i metalurgiju u Boru.

On je podsetio da je za takve planove neizbežna modernizacija rudnika sa ulaganjem od 250 miliona evra. Ukoliko se uračunaju i preko potrebne investicije u rudnička flotacijska jalovišta, trebalo bi da se investira još 100 miliona evra.
– Primer iz susedne Bugarske može da bude poučan. U mestu Pirdop, pre više godina, podignuta je topionica „Oito kumpo“ tehnologije, godišnjeg kapaciteta 600.000 tona sirovina. Čak ni širi konzorcijum na čelu s Belgijancima i Kanađanima nije omogućio pun kapacitet – nedostajalo 30 odsto bakarnih koncentrata – rekao je Bugarin.

U Institutu za rudarstvo i metalurgiju postavljaju pitanje ko će obezbediti toliki novac, ali i dodatnih 110 miliona evra za izgradnju nove topionice. Ne treba smetnuti s uma ni to da se tek za četiri-pet godina od ulaganja dolazi do rentabilne proizvodnje, a reč je o 50.000-60.000 tona čistog bakra.
Prema oceni stručnjaka borskog Instituta, najbolje je razmišljati o izboru tehnologije australijske kompanije „Ajsa-smelt“, jer je to najsavremenija i po svemu najprilagodljivija oprema za uslove pod kojima se kopa ruda iz borskih ležišta.

Izgradnja topionice rešila bi i višedecenijsku zagađenost Bora i okoline.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Finska tehnologija greška!

  1. Koliko sam razumeo, ovo nije zvaničan stav metalurških stručnjaka Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor, već lični stav dr Mileta Bugarina koji je po struci geolog.

    Ali, bez obzira na tu činjenicu, pretpostavljam da će, nakon javnog iznošenja sumnji dr Mileta Bugarina u ispravan izbor buduće tehnologije za borsku topionicu, poslovodstvo RTB-a sa svojim poslovnim partnerima, koji su dali navedene preporuke, dodatnim argumentima potvrditi ispravnost svojih odluka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.