Finansijska snaga potencijalnih kupaca uslov za finiš trke

0 0
Read Time:2 Minute, 54 Second

Na ponovljenom tenderu za RTB Bor samo kompanije koje su dobile zeleno svetlo tenderske komisije

Tekst: M. N. Stevanović ,  Objavljuje: DANAS

Beograd – Na ponovljenom tenderu za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena Bor, pet kompanija za koje je tenderska komisija prethodno procenila da ispunjavaju propisane uslove otkupile su tendersku dokumentaciju. Ovo je prvi put da se u tenderskoj proceduri traži mišljenje o potencijalnim učesnicima u nadmetanju za kupovinu nekog preduzeća. Prema rečima Vlade Poznanića, konsultanta u revizorskoj kući Dilojt koja je i privatizacioni savetnik za prodaju RTB Bor, tim potezom bi trebalo da se postigne viši stepen konkurencije.
– Na prethodnom tenderu za privatizaciju borskog basena, prijavilo se više od dvadeset firmi. Njihovi predstavnici imali su pravo uvida u dokumentaciju, obilazili su rudnike i Topionicu, i posle svega ponude nisu dostavljene jer neke od tih firmi nisu ispunjavale ni elementarne uslove tendera koji, između ostalog, propisuju određeni godišnji prihod. Izmenjenim uslovima tendera, koji su ovoga puta oštriji i zahtevniji, predviđeno je da kompanije koje žele da učestvuju moraju prvo komisiji da dokažu da imaju finansijsku snagu za taj potez, i tek kada dobiju „prelaznu ocenu“ mogu da učine sledeći korak – objasnio je za Danas Poznanić.
Ulaznicu za novo nadmetanje za kupovinu RTB Bor dobio je, kako se i pretpostavljalo, kiparski investicioni fond Strajk fors, koji je povezan sa kompanijom Bejzik elements ruskog finansijskog magnata i „kralja aluminijuma“ Olega Deripaske. Bejzik elements je preko svoje ćerke firme ORN, takođe registrovane na Kipru, učestvovao i na prvom tenderu za privatizaciju RTB Bor, ali je zbog ignorisanja početne cene tada diskvalifikovan pre otvaranje ukupne ponude, za koju tvrde da je u investicionom delu bila „teška“ više od pola milijarde dolara. Glavni rival ruskom kapitalu na aktuelnom tenderu, sudeći bar prema uverenju domaće javnosti, je kompanija Ist point Zorana Drakulića. U igri su i austrijska firma Briksleg, koja je već prisutna na našem tržištu jer je većinski vlasnik Severa iz Subotice, zatim ruska kompanija Solvej koja je bila uspešna u privatizaciji makedonskih rudnika olova i cinka Sasa i rudnika bakra Bučim, a poslovne veze sa borskim basenom izgradila je nasleđujući desetogodišnju saradnju u okviru koje je makedonski bakarni koncentrat prerađivan u borskoj topionici. U „minut do 12“ dokumentaciju je otkupila i indijska kompanija Vedante resors, koja se bavi trgovinom aluminijum, bakrom i cinkom. Ona je početkom ove godine bila zainteresovana i kupovinu kombinata Aluminij iz Mostara, gde je prošla prvi krug privatizacije, ali je nakon toga odustala. Svih pet kompanija, za koje stručnjaci procenjuju da su ozbiljni igrači u trci za borskim bakrom, ima rok da do 31. oktobra preda obavezujuće ponude. Prema uslovima tendera, početna cena za rudnike u Boru i Majdanpeku, kao i za Topionicu sa rafinacijom iznosi 340 miliona dolara a minimalni investicioni program je 180 miliona evra.
Da podsetimo, prvi tender za privatizaciju RTB Bor bio je raspisan u oktobru prošle godine sa početnom cenom od 267 miliona dolara. Pobednik, rumunska kompanija Kuprom, ponudila je 400 miliona dolara, ali ni u produženom roku nije mogla da isplati ugovorenu cenu, pa je ugovor sa njom raskinut. U to vreme tehnička vlada, najavila je pregovore sa drugoplasiranim Ist pointom, koji je ponudio 340 miliona dolara (taj iznos je u ponovljenom tenderu odredio početnu cenu). Međutim, srpskim vlastima se tada obratio ruski Bejzik elements, koji je objavio da je zainteresovan za borske rudnike i da očekuje novi tender. Vlada, koja je u međuvremenu iz tehničke prešla u izabranu (a došlo je i do promena u nadležnom ministarstvu) ubrzo je zaključila da se tender mora ponoviti.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.