Bakarni rat

0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second
Lj. T., 10. oktobar 2007, Večernje Novosti ONLINE
SUDEĆI po referencama kompanija koje su otkupile tendersku dokumentaciju za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena RTB Bor, borba za vlasništvo nad najvećim srpskim proizvođačem bakra i plemenitih metala obećava da će, posebno imajući u vidu rekordnu cenu crvenog metala, koja premašuje osam hiljada dolara po toni, biti vrlo uzbudljiva.

O moskovskom “Baznom elementu”, čiji je vlasnik Oleg Deripaska, i kiparskom “Ist pointu”, čiji je predsednik Zoran Drakulić, se, uglavnom, sve zna. Po očekivanjima, upravo između ove dve kompanije treba tražiti novog vlasnika RTB. Međutim, i ostale tri kompanije, koje su otkupile tendersku dokumentaciju, nisu za potcenjivanje.

Ruski investicioni fond “Solvej”, takođe, ozbiljno konkuriše za vlasništvo nad RTB. Ova kompanija na četiri kontinenta ima rudnike bakra, nikla, cinka, zlata i dijamanata, u kojima radi oko 100.000 ljudi. Ležišta u njihovom vlasništvu se nalaze u Makedoniji, Laosu, Rusiji, Ukrajini, Kongu, Peruu i Venecueli.

Indijska korporacija “Vedanta risorsis” je jedna od najvećih rudarskih kompanija u toj zemlji. Poseduju rudnike bakra, zlata, aluminijuma, srebra i cinka u Jermeniji, Indiji, Zambiji i Australiji. Učestvovali su u trci za privatizaciju Aluminijumskog kombinata iz Mostara, ali su odustali.

Austrijska kompanija “Briksleg”, koja je većinski vlasnik “Severa” iz Subotice, takođe nije bez šansi. Za Mirka Kovača, predsednika te firme, govori se da je jedan od vlasnika bugarske topionice “Pirdop”, koja se smatra najmodernijom u Evropi.

ODBIJANJE

– MENADžMENT borske kompanije, prilikom kupovine rudarske mehanizacije, neophodne da bi Basen nastavio s radom i izbegao zatvaranje, tražio je od “Ist pointa” da nam bude garant za kupovinu tih mašina. Međutim, Zoran Drakulić je odbio da nas podrži u tom poslu – kazao je Miodrag Conić, v. d. generalnog direktora RTB.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.