E-ZDRAVLJE: UPUTI, RECEPTI I BOLOVANJA „NA KLIK“

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Da će svaki pacijent imati jedinstveni elektronski zdravstveni karton sa svim ličnim zdravstvenim podacima u koji će uvid imati lekari koje posećuje navedeno je na sajtu Vlade.

IZVOR

Među više od 20 elektronskih servisa koje će razvijati Ministarstvo zdravlja kao nosilac programa i druge institucije, nalaze se eUput, eBolovanje, kao i elektronsko praćenje izdavanja recepata i potrošnje lekova, imunizacije, preležanih bolesti, nalazi, izveštaji i otpusne liste, razmena informacija među institucijama o rođenim i umrlim osobama, baze podataka o laboratorijskim analizama, radiološkim snimcima i genetskim informacijama – istaknuto je u saopštenju.

U okviru ove usluge, kreiran je i portal eZdravlje, pa najavljuju da će oko 100.000 zdravstvenih radnika imati obuke za pružanje elektronskih usluga.

izvor: e-klinika

Zakazivanje pregleda, laboratorijske analize, recepti, bolovanja građanima Srbije u naredne četiri godine postaće dostupni preko interneta u okviru Programa digitalizacije u zdravstvenom sistemu koji je usvojila Vlada Srbije. Osim usluga “na klik” program podrazumeva i povezivanje podataka državnog, vojnog i privatnog zdravstva u jedan integrisani sistem.

Cilj je da se doktorima specijalistima omogući da izdaju upute za dalje lečenje, čime bi broj nepotrebnih vraćanja pacijenata kod lekara opšte prakse bio smanjen za gotovo 10 miliona godišnje, odnosno sedam dnevno po lekaru – dodaju u saopštenju.

Cilj je da se uz pomoć telemedicine svaki lekar tokom godine smanji broj pregleda u ordinacijama za 1.100, što bi značajno rasteretilo sistem, smanjilo gužve i učinilo zaštitu dostupnijom.

Izradu Programa i pratećeg akcionog plana podržali su Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i projekat CHISU, finansiran od USAID-a.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.