Elektronski recepti umesto papirnih

0 0
Read Time:1 Minute, 7 Second

Iz Ministarstva zdravlja najavljena je primena novih, elektronski recepti koji bi trebali biti u funkciji od maja 2017. godine.

Posebno značajna novina odnosiće se na hronične pacijente, koji će umesto sadašnje prakse, kada su morali svakog meseca da odlaze kod lekara po redovnu terapiju, elektronski recepti za hronične bolesnike važiće šest meseci.

“ Biće tu šest recepata, od koji će svaki imati određen datum od kada počinju da važe i pacijentu sleduje jedino da ode u apoteku i da uzme svoju terapiju „, objasnio je Miroslav Pevac zadužen za integraciju Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) iz Ministarstva zdravlja.

Od  neophodnih priprema za uvođenje elektronskog recepta ostalo još da se na IZIS-u pokrene aplikacija i da apoteke integrišu softver.

Prema zamišljenom modelu, recept će da se formira kod lekara, koji ga prepisuje pacijentu, ali umesto na papiru, ostaće zabeležen u virtuelnom sistemu nazvanom „Izis“.

Pacijent će tada moći da ode u apoteku i tamo „se identifikuje svojom zdravstvenom knjižicom“ preko e-identifikacije. Na ekranu kod apotekara odmah će biti vidljivi recepti koji su na raspolaganju za podizanje leka.

U slučaju da se pacijentu pogorša stanje moći će u svakom trenutku da se javi svom lekaru koji će mu korigovati terapiju.

Sve apoteke koje imaju ugovor sa RFZO biće uključene u novi sistem, pa će tako pacijenti moći lekove da podižu i u državnim i u privatnim apotekama.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.