Do kraja godine ponovno spajanje Doma zdravlja i bolnice

0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second
Na osnovu zakona donetog još 2005. godine kada je predviđeno razdvajanje primarne i sekundarne zdravstvene zaštite u Srbiji, odnosno odvajanje domova zdravlja i opštih bolnica u svim gradovima.
Ovaj proces realizovan je i u Boru, na osnovu predloga nadležno Ministarstvo zdravlja da u gradovima koji imaju više od 50 hiljada stanovnika primarna i sekundarna zdravstvena zaštita mora biti razdvojena.

Do kraja 2014. godine u Boru je funckionisla objedinjena lekarska služba. Početkom 2015. godine objedinjena lekarska služba podeljena je na dve odvojene ustanove, Dom zdravlja i Opštu bolnicu.

Dve godine kasnije evidentno je da to nije bilo dobro zakonsko rešenje jer obe ustanove imaju problem sa kadrovima, manjak medicinskog i višak nemedicinskog osoblja.

„Od jedne medicinske kuće, koja je dobro funkcionisala, napravili smo dve manje koje sada mnogo teže rade. Mi smo prirodna celina, podeljeni smo veštački, tako da su se određene službe u Bolnici našle u problemu, jer nemamo dovoljan broj izvršilaca. Najteže je na Odeljenju pedijatrije, gde imamo samo četiri lekara, a služba mora da radi 24 sata. To je izuzetno teško. Problem je i sa rendgenolozima, zbog specifičnosti njihovog posla, jer je njihovo radno vreme šest sati i zbog njihove dislokacije jer imamo i odeljenje u Domu zdravlja.  rakao je dr Goran Joksimović, v.d. direktora Opšte bolnice Bor u izjavi za Tevelevizju Bor.

Prirodnim odlivom i odlaskom u penziju, stalno se smanjuje broj specijalista i medicinskog osoblja, dok istovremeno traje zabrana prijema novih radnika. Usvajanjem izmena Zakona o zdravstvu koji bi omogućio  ponovno formiranjem Zdravstvenog centra ovaj problem bi mogao barem delimčno da bude rešen.

“ S obzirom na restriktivnu politiku države u vezi zapošljavanja, biće sve više problema i na drugim odeljenjima, koja za sada funkcionišu. Spajanjem u Zdravstveni centar dobili bi mogućnost za slanje lekara opšte prakse iz Doma zdravlja na specijalizaciju i to bi bio prvi korak. Mi smo od Zavoda za javno zdravlje u Zaječaru dobili preporuku da možemo da pošaljemo devet lekara na specijalizaciju, ali se postavlja pitanje kome ih dati, kada u Opštoj bolnici imamo samo dva lekara opšte prakse, a iz Doma zdravlja zbog zabrane zapošlavanja, ne možemo da primimo nove na specijalizaciju“, dodao je Joksimović

 Prema najavama tako nešto moglo bi u praksi da se desi već do kraja ove godine.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.