Danas rang-lista takmaca za RTB „Bor“

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

Agenciji za privatizaciju najavila je da će danas u 16 sati u Beogradu biti otvorene ponude na tenderu za prodaju Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“ po minimalnoj ceni od 340 miliona dolara, na kojem, prema do sada dobijenim podacima, učestvuju firme SMR iz sastava ruskog „Baznog elementa“ magnata Olega Deripaske i kompanija „Brixlegg“ iz sastava austrijske industrijske grupacije „A-tech“.

U Agenciji za privatizaciju najavili otvaranje ponuda

Autor: S. Trifunović | 06.11.2007 – 08:53

Tenderska komisija bi, kako se očekuje, trebalo da oceni da li su ponude ispravne i objavi imena ponuđača.
Predsednik Jedinstvenog sindikalnog veća RTB-a i član tenderske komisije u neuspelom pokušaju prodaje RTB-a Dragan Aleksić, međutim, nezadovoljan je transparentnošću ovog procesa i smatra da prodaja te kompanije „ne ide dobrim putem“.

rtb-bor-v.jpg

– Mi smo za člana tenderske komisije predložili predsednika sindikata iz Rudnika bakra „Majdanpek“ Gorana Antića, ali on još nije dobio nikakav poziv – rekao je Aleksić za „Blic“.
Međutim, samo dva sata kasnije, rešenjem je za petog člana tenderske komisije, koju će predvoditi državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Luka Andrić, izabran Milutin Negovanović, predsednik Sindikata Rudnika bakra „Bor“.
Kako se nezvanično saznaje, među ostalom četvoricom članova su državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Đorđe Mihajlović i v.d. generalnog direktora RTB-a Miodrag Conić.
Član komisije je i predsednik opštine Bor Branislav Rankić, koji je ranije rekao da će odustati od protivljenja prodaje RTB-a po sadašnjim uslovima ukoliko taj srpski gigant ode u ruke ruske firme zarad uticaja u pregovorima o budućem statusu Kosova i Metohije. U tom svetlu mogao bi se posmatrati i susret srpskog premijera Vojislava Koštunice sa vlasnikom „Bejzik elementa“, tokom kojeg je bilo reči o privatizaciji RTB-a.
Ovoj tezi u prilog ide i činjenica da je ruski biznismen izrazio očekivanja da će pri odabiru najbolje ponude za RTB, Srbija imati u vidu i druge interese.
Još uvek je nepoznanica povlačenje iz trke za RTB „Bor“ kiparske firme „Ist point“ Zorana Drakulića, najvećeg poslovnog partnera RTB-a poslednjih nekoliko godina. On ni juče nije želeo da kaže bilo šta o tome.
Drugi kandidat, „Brixlegg“ je jedna od kompanija austrijske industrijske grupacije „A-tech“, čiji je vlasnik Mirko Kovač. Malo je poznato da su pedesetih godina prošlog veka stručnjaci RTB „Bor“ boravili na usavršavanju i specijalizaciji u topionicama „Brixlegga“.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.