Danas odluka A-Tecu

0 0
Read Time:2 Minute, 7 Second

Odbor za nadzor i sprovođenje akcionog plana za restrukturiranje i privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena Bor danas će razmatrati zahtev austrijskog A-Teca za odlaganje roka za isplatu kupoprodajne cene za to preduzeće.

Beta, Tanjug/ EMportal

Sastanku će prisustvovati ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, ministar finansija Mirko Cvetković, ministar za zaštitu životne sredine Saša Dragin, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, pomoćnik ministra rudarstva i energetike Dejan Rajković, direktorka Agencije za privatizaciju Vesna Džinić, a na sednicu su pozvani i predstavnici rukovodstva RTB-a Bor i svih reprezentativnih sindikata borskog basena.

Agencija za privatizaciju primila je u petak, 4. aprila, nekoliko minuta pre ponoći, kad je isticao rok za uplatu ukupne kupoprodajne cene za RTB, novu ponudu A-Teca, prvorangiranog ponuđača na tenderu za kupovinu borskog basena. Atek je kupio RTB za 466 miliona dolara, i do sada je uplatio 150 miliona dolara.

Odbor će predlog o daljem tenderskom postupku privatizacije tog preduzeća uputiti Vladi na razmatranje, a očekuje se da će Vlada taj predlog staviti na dnevni red prve sednice, u četvrtak, 10. aprila.

U slučaju da bude odbijen zahtev A-Teca, o prodaji RTB-a pregovaralo bi se s drugorangiranim ponuđačem, ruskom kompanijom SRM, čiji je vlasnik Oleg Deripaska, koja je ponudila cenu od 370 miliona dolara.

Prvi tender za prodaju RTB-a je poništen jer rumunska kompanija Kuprom ni u dodatnom roku nije uplatila cenu od 400 miliona dolara. Kupromu je naplaćena garancija od tri miliona dolara.

„Prodaja RTB Bora A-Tecu atraktivnija“

Za Vladu Srbije bi, pred izbore, prodaja RTB-a Bor austrijskoj kompaniji A-Tec mogla biti atratktivnija, i pored odlaganja uplate, od novih kupoprodajnih pregovora, ocenio je danas bečki dnevnik Standard.

„Kritičari smatraju da bi Srbija ispala neozbiljna ako bi dozvolila da austrijske firme kod strateški važnih projekata kako žele menjaju uslove sporazuma i tendera i ne pridržavaju se dogovorenih rokova za uplatu. I sa austrijskim građevinarskim konzorcijumom Porr-Alpina Beograd ima loša iskustva i morao je da odloži izgradnju autoputa od mađarske granice do centralne Srbije“, naveo je list.

„Međutim, postoje i strepnje da Srbija, zbog aktuelne loše investicione klime, neće dobiti bolju ponudu za RTB Bor. Za 11. maj raspisani su prevremeni izbori, a kod stranih investitora vlada strepnja da će antizapadne snage doći na vlast i procese evropske integracije zaustaviti na duže vreme“, dodaje dnevnik.

„Ako posao sa A-Tecom bude doživeo neuspeh, RTB Bor bi na tenderu mogao da kupi drugoplarisani ponuđač, ruski oligarh Oleg Deripaska, za veoma malu cenu“, tvrdi „Standard“, dodajući da preovladavaju glasovi za prodaju RTB Bor Austrijancima.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.