ČUVAJMO NAŠU PLANETU, NE ŽELIMO DA UTIHNE CVRKUT PTICA

Dan planete Zemlje obeležava se u više od 150 država sveta svakog 22. aprila. Na datum koji su utvrdile Ujedinjene nacije, i ove godine, 50. put, ljudska civilizacija se opominje na neodgovoran odnos prema životnoj sredini, uz poziv na globalnu akciju pronalaženja recepata za održiv razvoj uz zelenu energiju i cirkularnu ekonomiju.

Izvor: RTS

Zakuvavanje – Američka književnica Rejčel Karson je 1962. godine objavila knjigu Tiho proleće u kojoj opisuje svet bez cvrkuta ptica.

Ilustracija RTS
„Zdravlje planete važno kao i zdravlje ljudi“

Rejčel Karson i autori poput Alda Leopolda, u svojim delima ukazuju na opasnosti od pesticida i gasova sa efektom staklene bašte, pripremajući tako društvo za drugačiji pogled na odnos prema prirodi.

Kalifornijske plaže – Godine 1970. je prvi put obeležen Dan planete Zemlje, a povod za utvrđivanje datuma, bile su zagađene kalifornijske plaže. Razlog: zagađenje vode, vazduha i tla iz industrijskih i energetskih postrojenja. 

Mladi, a posebno studenti, su počeli sa protestima zbog neodgovornog odnosa prema prirodi.

Politika – Pod pritiskom javnosti i više miliona ljudi koji protestuju na ulicama brojnih gradova u Americi, Kongres i Senat u SAD prekidaju rad – 22. aprila 1970.

Američko društvo – Pre 50 godina, 22. aprila, čitav dan u SAD bio je posvećen ekologiji. U školama su održavani časovi o zaštiti životne sredine.

Dva zdravlja – Ove godine Dan planete Zemlje obeležava se temom „Poziv na klimatsku akciju“. Iako je u centru svetske pažnje borba protiv koronavirusa, apeluje se na jaču svest o važnosti klimatskih promena za očuvanje biodiverziteta ali i zdravlja.

Ističe se da su „u doba kada nam prete dve velike opasnosti – kovid 19 i globalno zagrevanje, podjednako ugroženi i ljudsko i zdravlje planete.

Učestvovanje – Na zvaničnom sajtu Dana planete Zemlje, svi stanovnici sveta, pozivaju se da aktivno obeleže ovaj dan i ove godine.

Onlajn se tokom čitavog dana održavaju konferencije, debate, performansi i emituju edukativni video materijali.

80%
Awesome
  • Design
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.