Ciklus „Slušanja“

g.milenkovicAutor: Nena

U Narodnoj biblioteci u Boru u četvrtak 24. septembra, na odeljenju posebnih fondova i periodike, održano je  prvo slušanje u nizu iz istoimenog ciklusa.

Zvučni zapisi pesme  “ Santa Marija dela salute“, Laze Kostića u interpretaciji Petra Kralja, Miloša Žutića i Raleta Damnjanovića, organizovao je Goran Milenković, u saradnji sa Narodnom bibliotekom iz  Bora.

Cilj ciklusa pod nazivom SLUŠANJA, počeo je baš ovom pesmom u čast Laze Kostića i godišnjice njegove smrti.

Pesma je nastala 1909. godine, nepunih godinu dana pre njegove smrti a u čast mlade lepe devojke u koju se potajno zaljubio. Ova pesma bila je zabranjena tokom prvog svetskog  rata,a prvi kritičar koji je pomenuo ovu pesmu bio je  Veljko Petrović iz Sombora. Kao jedan od omraženih pesnika među kritičarima, njegove pesme jako teško su dolazile do izdavačkih redakcija.

Prva od njegovih pesama objavljena je 1911. godine zbirci koja nosi naziv „Prva antologija“. U istoimenoj zbirci objavljene su još dve njegove pesme, ali pesma „Santa Marija de la salute“ nije se našla u njoj jer se pesnik osećao nelagodno postiđen svojih osećanja iskazanih u toj pemi. Istoimena pesma prvi put je objavljena tek u zbirci pesama 1956. godine pod nazivom “ Antologija srpske poezije „, a zatim 13 godina kasnije je objavljena ponovo u još jednoj zbirci.

Pesma „Santa Marija de le salute“, uvršćena je posle toga i još uvek je u redovom  školskom programu.

Pogledajte još Više od autora

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.