Borski invalidi zahtevaju bolji tretman

0 0
Read Time:1 Minute, 43 Second

BOR – (Milica Živković, IST Media)

Kako bi što bolje objasnili probleme osoba sa invaliditetom i približili ih ljudima, kako promeniti odnos prema njima i podstaći ih da lakše izvršavaju neke svoje potrebe, u borskoj opštini je održana tribina pod nazivom “Zagovaranje za usvajanje i sprovođenje Lokalnog plana akcije iz oblasti invalidnosti”.

Ovu akciju je pokrenuo Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Bor i prema rečima sekretara ove organizacije Novice Đokića, očekuje se da se u sprovođenju ovog Lokalnog plana uključe Centar za socijalni rad, Odeljenje društvenih delatnosti opštinske uprave, Nacionalna služba za zapošljavanje i obrazovne institucije, pre svega odnosi na redovno školstvo ali i škola za specijalno obrazovanje osobe sa invaliditetom.

Prema rečima Đokića ovakvi, ili bar slični Lokalni planovi akcija, u nekim gradovima Srbije već su usvojeni i počeli je njihova realizacija.

„Jedan grad poput Smedereva šalje dobru sliku realizacije njihovog lokalnog plana akcije iz oblasti invalidnosti, kao i većina gradova u Vojvodini“, naznačio je Đokić.

U daljem razgovoru sa Đokićem saznajemo, da ukoliko plan u našoj opštini bude usvojen, očekuje se uzajamna saradnja kolega iz drugih gradova a da će im puno značiti i iskustvo kolega iz Vojvodine.

„Mi imamo odličnu saradnju sa kolegama iz Smedereva, Jagodine, Niša i Beograda. Očekujemo da tu saradnju proširimo i sa kolegama iz Leskovca i Kragujevaca. Trenutno pričamo sa ljudima koji su nam geografski najbliži, ali nam je veoma bitno iskustvo kolega iz Vojvodine s obzirom da su oni uradili korak više od svih nas“, rekao nam je Đokić.

NEPOZNAT BROJ INVALIDA
Tačan podatak broja osoba sa invaliditetom ne postoji, ali prema nezvaničnim podacima u borskoj opštini ima oko 2. 500 ljudi sa invaliditetom.

Predsednik Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Bor Slobodan Stojanović, zaključio je da postoji veliki broj invalida kojima je pomoć potrebna, a nema ih u evidenciji centra.

„Jedan deo čine invalidi rada koji su zbrinuti putem RTB-a, ali većinu čine osobe koje nisu ostvarile nikakva prava po pitanju invalidnosti. Zato je jako važno da se oni sami jave, da se registruju kako bi im se moglo pomoći“, objasnio je Stojanović.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.