Nema opasnosti od eksploatacije nikla

0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

U Srbiji se tek sprovode geološka istraživanja koja bi trebalo da pokažu da li je uopšte isplativa eksploatacija nikla, kaže ministar Milan Bačević i demantuje medijske napise i glasine o prljavoj tehnologiji i mogućoj opasnosti po život i zdravlje ljudi.

Ministar rudarstva i prirodnih resursa Milan Bačević demantovao je sve medijske napise i glasine o prljavoj tehnologiji i najavama eksploatacije nikla u Srbiji koja je, navodno, opasna po život i zdravlje ljudi.

Bačević je, na konferenciji za novinare, rekao da se u našoj zemlji tek sprovode geološka istraživanja koja bi trebalo da pokažu da li je uopšte isplativa eksploatacija nikla.

Kako je rekao, nasrtaj posredstvom medija, pojedinaca i lobija, o mogućoj opasnosti po život i zdravlje ljudi zbog eksploatacije rude nikla, jeste, u stvari, napad na Vladu Srbije.

Bačević je istakao da, i ukoliko bi došlo do eksploatacije nikla u Srbiji, to bi bile čiste tehnologije, u skladu sa svim važećim ekološkim i drugim zakonima.

Prema njegovim rečima, tri lokacije u Srbiji, Topola–Aranđelovac, Vrnjačka Banja–Trstenik i Mokra Gora su potencijalna mesta za istraživanje rude nikla.

Ministar je podsetio da sadašnje Ministarstvo rudarstva nije izdalo nijednu dozvolu za istraživanje, već su to učinile prethodne vlade, ali je napomenuo da to ne znači da neće dati svim kompanijama mogućnost istraživanja ukoliko bude prostora za to, jer je to u potpunosti u skladu sa važećim zakonom.

Bačević je ukazao da želi da se sastane što pre sa predsednicima opština koji su izrazili bojazan zbog mogućnosti eksploatacije rude nikla i da im stručno objasni da nema razloga za strah.

On je rekao da se procenjuje da milijarde evra leže u utrobi zemlje na području Srbije i da je potpuno normalno da privredni resursi budu iskorišćeni, u cilju podizanja privredne aktivnosti i zapošljavanja ljudi.

Bačević je podsetio da rudu nikla eksploatiše Japan, zatim Turska, Rusija, Kanada, a nikl se proizvodi svuda gde je to moguće, jer metrička tona tog metala košta 25 hiljada dolara.

Kako navodi Bačević, rezerve rude nikla u Srbiji još nisu tačno utvrđene, ali postoje indicije da su vrlo respektabilne i da ima smisla krenuti u eksploataciju.

Izvor: RTS

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%