BOR: EPILOG ZA NAJGORE KOMŠIJE NA SVETU

0 0
Read Time:2 Minute, 46 Second

Metalna rampa koja je juče srušena, biće postavljena kod ulaza u drugu zgradu kako bi se izašlo u susret drugoj porodici koja se, takođe, gradu obratila za pomoć.

IZVOR

-Nismo žeeli sve ovo, ali tako je ispalo. Ne znam šta bih vam u ovom trenutku rekao kako se osećam. Šta je tu je, sad ništa ne mogu da promenim – ovako započinje svoju priču Zdenko Smolović, koji se obratio za pomoć Gradu Boru, oko postavljanja invalidske rampe budući da njegov sedmogodišnji sin Nikola boluje od cerebralne paralize i epilepsije.

I Grad je brzo reagovao. Zdenko naglašava da se i sam iznenadio kako su mu odmah izašli u susret i počeli gradnju prilazne rampe.

-Obratili smo se Gradskoj upravi za pomoć i odmah su reagovali. Trebali smo da sakupimo 16 potpisa, skupili smo 12, jer polovinu komšija nismo uspeli da pronađemo budući da je bilo letnje vreme i ljudi su bili na godišnjim odmorima. Otišli smo sa detetom, u međuvremenu, u banju Koviljaču na terapije, kada je već krenula izgradnja rampe. Međutim, stanari su se pobunili, skupili su 21 potpis, i zaustavili gradnju, čak i neki od onih koji su nama potpisali da se slažu, bili su protiv postavljanja rampe – priča Zdenko.

Stanari su se pobunili jer rampa ruži izgled zgrade, i zbog toga što je uzan prostor kod prolaska pored stepeništa. Ona je metar širine i da je bila završena verujem da bi svima koristila. A nama je itekako bila od velike pomoći. Kod ulaza u zgradu ima osam stepenika i mnogo brže smo uz pomoć rampe funkcionisali sa detetom. Ovako sad, vraćamo se na staro. Nije lako, ali i do sada smo se snalazili, tako ćemo i nadalje. Sa svim komšijama smo na „dobar dan“, nismo nikada imali nekih problema. Ostali smo u kontaktu sa Gradom Borom i naći će se neko drugo rešenje – nastavlja naš sagovornik.

Grad neće odustati odtoga da pomogne malom Nikoli i njegovoj porodici. Kako naglašava Dobrica Đurić, član Gradskog veća zadužen za socijalnu politiku, već u januaru naredne godine na drugi način, kako porodici bude najviše odgovaralo, Grad će pomoći.

-Ili ćemo nabaviti guseničar, ili će biti postavljen lift, videćemo u dogovoru sa porodicom koje je najbolje rešenje. Njima je najlakše bilo uz pomoć ove rampe jer su tako mnogo brže ulazili u zgradu. Dete često izlazi napolju, jer ide u vrtić a često odlazi i na fizikalne terapije. Pokušavao sam na sastancima da stanarima objasnim da su zaustavili izgradnju rampe koja nije bila završena. Trebala je da bude gumirana i zatvorena sa strane. Ideja je bila i da Nikolini drugari iz vrtića oslikaju rampu. Građevinski inženjeri su predložili rampu, koja je bila urađena po pravilniku. Postoji ulaz I sa druge strane zgarde, alit u nije bilo mogućnosti da se sagradi rampa, jer bi bila mnogo široka I direktno bi izlazila na ulicu, I nema parking. Grad je platio izgradnju rampe, apsolutno nikakav trošak nije išao na račun zgrade. U svakom slučaju naći će se rešenje koje roditeljima bude odgovaralo, a nadam se i stanarima-kaže Đurić.

Maleni Nikola ima samo sedam godina. Najviše voli životinje, pa ga mama i tata često, kad god je lepo vreme vode u obližnji zooološki vrt. Sa cerebralnom paralizom živi od rođenja, a sa samo navršenih sedam meseci života dobio je i epilepsiju. Teško kreće, samo uz pomoć roditelja, i koristi invalidska kolica.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
100 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.