Beže sa Crnog vrha

0 0
Read Time:2 Minute, 13 Second

JEDINE dve strane kompanije koje imaju israživačka i koncesiona rudarska prava, „Rio Tinto“ i kanadski „Dandi plemeniti metali“, odustaju od daljih geoloških istraživanja na nekoliko lokacija u Srbiji – saznaju „Novosti“.
I Radivoje Milanović, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike, potvrdio je našoj redakciji da su Kanađani poslali pismo u kojem odustaju od dalje potrage za nalazištima bakra i zlata na planini Crni vrh, kod Bora, na koncesionim poljima „Tilva njagra“ i „Čoka kupjatra“, dok bi istraživanja nastavili na najperspektivnijoj lokaciji „Čoka kuruga“.
– Iz „Rio Tinta“ nam je usmeno nagovešteno da bi mogli da odustanu na istraživanju u rudniku „Piskanje“, ali pismeno još ništa nismo dobili – kaže Milanović.

Naš sagovornik ističe da će biti formirana petočlana komisija u kojoj će biti predstavnici ministarstava finansija, ekonomije i rudarstva, kao i dva predstavnika kanadske kompanije. Milanović kaže i da su već obaveštena ova ministarstva kako bi odabrali članove i uskoro se sastali. Glavni zadatak komisije biće da popiše svu imovinu koju su koncesionari ugradili, kako bi pripala državi.
– Dogovori ne bi trebalo dugo da traju, jer nije bilo eksploatacije, a podaci svih dosadašnjih istraživanja ostaju Srbiji – kaže Milanović. – Verovatno da će se uskoro javiti i kompanije koje su ranije bile zainteresovane za nalazišta na Crnom vrhu.
Nezvanično, ove kompanije odustajanje pravdaju time da su ležišta siromašna na
površini, a da su bogatstva tek na dubinama. Da li su nedovoljno dobri rezultati sa polja bili jedini razlog nije najjasnije, ali finansijska kriza i vrtoglav pad cena ruda zasigurno su doprineli da se svetske kompanije povuku iz Srbije. „Rio Tinto“ je nagovestio mogućnost da odustane. Jer, prema informacijama iz ove kompanije, nalazišta borne rude, čije su rezerve bile procenjene na 7,5 miliona tona, nisu ispunila njihova očekivanja.
Procene su da je velika šteta za rudnik Baljevca, jer se očekivalo da ovo nalazište na neki način zameni Ibarske rudnike. Plan je bio da „Rio Tinto“ u otvaranje rudnika i postrojenja za rafinaciju borne kiseline uloži od 120 do 130 miliona dolara. Ova investicija bila je značajna za nerazvijeno područje, jer je obećavala zaustavljanje iseljavalja stanovništva.

PLANOVI PALI U VODU
KANAĐANI su koncesiju, koja podrazumeva do pet godina istraživanja i četvrt veka za eksploataciju, dobili na tenderu na kome su učestvovali multinacionalna kompanija „Rio Tinto“, američki „Felps Dodž“ i južnoafrički „Goldfilds“. „Dandi“ je ugovorom ponudio 38 miliona dolara za snimanje rudnog polja „Čoka kuruga“, s tim što je u istraživanje sva tri lokaliteta na Crnom vrhu, koja obuhvataju 150 kvadratnih kilometara, bilo uloženo ukupno 50 miliona dolara.
„Rio Tinto“ se koncesionim ugovorom obavezao da u istraživanja uloži oko 20 miliona dolara, dok su, u slučaju otvaranja rudnika, bile predviđene investicije od 140 miliona evra.

Lj. T. – A. B. M / Večernje novosti

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.