Atek odustao od kupovine RTB Bor

0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

Beograd – Austrijska kompanija Atek je zvanično objavila da je odustala od kupovine Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor.

„Sa žaljenjem konstatujemo činjenicu da nije postignut dogovor u vezi privatizacije RTB-a Bor. Atek je bio spreman da uplati danas značajan deo sredstava većeg dela ugovorene kupovne cene, kao i da priloži garancije za dobro obavljen posao, ali nažalost Agencija za privatizaciju Republike Srbije to nije prihvatila“, navodi se u saopštenju.

„Kompanija Atek želi da istakne činjenicu da su globalna kriza na kreditnim tržištima, kao i trenutna politička nestabilnost u Srbiji, u značajnoj meri osujetile napore Ateka da zatvori finansijsku konstrukciju za kupovinu RTB Bor“, navedeno je u saopštenju.

Atek je napomenuo da je konzorcijum banaka, koji je prvobitno bio nosilac čitavog kreditnog aranžmana, doneo odluku da ne finansira nikakve projekte u Srbiji do kraja godine.

Pored navedenog, dodatni problem je nastao u poslednja dva dana, kada je grčka kompanija Mitilineos podnela sudsku tužbu protiv RTB Bor, za iznos od 65 miliona dolara i zahtevala od kompanije A-tek da uplati navedenu sumu.

Kompanija A-tek će nastaviti da igra aktivnu ulogu na srpskom tržištu i uverena je da će doprineti budućem privrednom rastu u Srbiji, navedeno je u saopštenju austrijske kompanije.

Agencija za privatizaciju predhodno je odbila zahtev kompanije Atek za produženje roka za uplatu novac za kupovinu RTB Bor i saopštila da „ostaje pri stavu da će, ukoliko Atek danas do ponoći ne uplati ostatak kupoprodajne cene, ugovor o prodaji RTB Bor biti raskinut“.

„U tom slučaju, Agencija će naplatiti licitacionu garanciju u iznosu od deset miliona dolara, a do sada uplaćenih 150 miliona dolara ostaje na posebnom računu u Narodnoj banci Srbije“, saopštila je Agencija. Kako saznaje B92, država ne namerava da Ateku vrati 150 miliona dolara koje je ta kompanija već uplatila kao deo kuporpodajne cene, jer smarta da im je već dovoljno izašla u susret i da se ta „kompanija ponela kao neozbiljan kupac“.

Kako navodi naš izvor, status tog novca nije regulisan nijednim članom Zakona o privatizaciji jer je Ateku odobravanjem uplate samo dela sume već napravljen presedan. To je učinjeno jer se radi o velikoj investiciji i transakciji i zbog uveravanja da će austrijska kompanija uplatiti novac. Atek će verovatno tražitii argumente da zahteva povraćaj tog novca, ali država će insistirati da se novac ne vraća, istakao je taj izvor za B92.

Kompletan tekst, B92>> 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.