„A-TEK“ na kolenima

0 0
Read Time:3 Minute, 20 Second

Austrijska kompanija u minut do dvanaest tražila od Dinkića da joj po treći put odloži rok za uplatu para za RTB Bor

a-tek.jpg

BEOGRAD – Privredni prestupnik Mirko Kovač traži od Mlađana Dinkića da mu po treći put odloži uplatu novca za Rudarsko-topioničarski basen Bor. Kako Kurir otkriva, Kovač u stvari od Dinkića traži da mu spase kožu i pokloni borske rudnike kako njegov „A-tek“ ne bi bankrotirao.

Austrijska kompanija „A-tek“ je u petak uveče, tri minuta pre ponoći, kada je isticao rok za uplatu potrebne sume za RTB, Agenciji za privatizaciju dostavila novi zahtev za izmirenje te obaveze, prenosi Beta.
Očekuje se da nova ponuda „A-teka“ bude razmatrana početkom sledeće nedelje, prenosi ova novinska agencija. S druge strane, direktorka Agencije Vesna Džinić i resorni ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić mogli bi da se suoče sa krivičnim prijavama za zloupotrebu službenog položaja ukoliko ovoj kompaniji ponovo izađu u susret, jer na taj način definitivno krše prava drugoplasiranog ruskog SMR.

 

SINDIKAT METALACA PRETI DINKIĆU

Lider sindikata metalaca Borskog okruga najavio je da će njegov sindikat zajedno sa penzionerima i bivšim radnicima poništiti privatizaciju RTB.
– Ovu privatizaciju ćemo poništiti mi sindikalci. Ma, ne može Dinkić da nas prodaje telefonom i ispod cene, blokadu RTB ćemo držati do izbora nove vlade, a onda će, nadam se, nova vlast poništiti ovu privatizaciju – kaže Živavljević i poručuje da Kovača, čak i da uplati novac, oni neće pustiti da uđe u posed.
Direktorka Agencije za privatizaciju Vesna Džinić i ministar Mlađan Dinkić prekršili su zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja jer još uvek našoj redakciji nisu dostavili ugovor koji je posle telefonske sednice Vlade sa Kovačem potpisao Mlađan Dinkić, iako je poverenik za informacije od javnog značaja doneo odluku da moraju da ga dostave.

U telefonskom razgovoru predstavnici SMR otkrili su da nije isključena mogućnost da ova kompanija podnese krivične prijave. Borba „A-teka“ da po svaku cenu dobije borske rudnike je razumljiva jer onog trenutka kada Agencija sa njima raskine ugovor, ovoj veštačkoj ekonomskoj imperiji preti potpuni kolaps. Kompanija „A-tek“, u većinskom vlasništvu privrednog prestupnika iz Austrije Mirka Kovača, u ozbiljne probleme ušla je još pre godinu dana, kada je jedna po jedna evropska banka počela da odbija da ih kreditira.

U trenutku kada se pojavio na tenderu za kupovinu RTB, ovaj Austrijanac je bio usred berzanskog rata za preuzimanje belgijske kompanije „Kumerio“, a u međuvremenu je nekontrolisano trošio pare i na kupovinu udela u nemačkoj kompaniji „Nord Dojče Afineri“, koja se bavi preradom finih metala. „Afineri“ je u međuvremenu sklopio posao sa pomenutom belgijskom firmom, a da je Kovač uspeo da preuzme ove dve kompanije i srpske rudnike bakra, njegova ekonomska moć bila bi ravna onoj najbogatijih Rusa.

Naš list je dokumentovano dokazao da „A-tek“ prvu ratu nije platio na vreme. Podsećamo, Agencija je 26. februara obavestila „A-tek“ da ima naknadni rok za plaćanje do 4. aprila, pod uslovom da do 29. februara uplati iznos od 150 miliona dolara. U slučaju da uplata pomenutog dela iznosa ne bude izvršena do 29. februara, konačni rok za uplatu celokupne svote bio je 14. mart.

Kurir je početkom marta objavio dokumenta iz kojih se vidi da austrijska kompanija „A-tek“ nije novac uplatila 29. februara, već 4. marta, a kada ostatak novca nisu platili ni 14. marta, preneli smo da ugovor sa ovom kompanijom treba raskinuti. Nažalost, direktorka Agencije nije postupila u skladu sa svojim obavezama, Kovaču je dozvoljeno da sa uplatom odugovlači do 4. aprila, kada je, umesto 316 miliona, od „A-teka“ stigao novi zahtev za produženje roka, Agencija im je opet izašla u susret i pomerila rok sa prvobitnih 17 časova do ponoći, ali „A-teku“, koji se suočava sa finansijskim kolapsom, ni to nije pomoglo i umesto novca po treći put su uputili zahtev za nove rokove plaćanja. Ukoliko Agencija raskine ugovor sa Kovačem, realizuje njihovu bankarsku garanciju od 10 miliona dolara i još nekoliko dana zadrži njihovih 150 miliona dolara, „A-tek“ bi mogao da doživi bankrot.

Kurir

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.