Austrijanci nude 466, a Rusi 370 miliona dolara za borski bakar

0 0
Read Time:3 Minute, 49 Second

Otvorene ponude za Rudarsko-topioničarski basen Bor

Beograd – Konzorcijum tri austrijske kompanije iz grupe A – Tek nezvanični je pobednik na tenderu za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena Bor, jer je za kupovinu imovine i eksploatacionih prava ponudio 466 miliona dolara. To je za 96 miliona dolara više od ponude kiparske kompanije Strajkfords majnigen limited risorsis (SMR) koja posluje u sastavu ruskog investicionog fonda Bejzik element, koja je ponudila 370 miliona dolara.

rtb-bor.jpg

Zvanično rangiranje dve pristigle ponude, koje su otvorene na jučerašnjoj sednici Tenderske komisije, trebalo bi da se obavi najkasnije za 30 dana, ali se očekuje da će izveštaj savetnika biti završen mnogo ranije, s obzirom na to da je, prema propozicijama, cena jedini kriterijum koji se boduje. Sadašnji redosled moglo bi da promeni jedino ukoliko bi iz tehničke ponude A-Tek proizilazilo da ne prihvata investicioni ili socijalni program, ali kako je reč o ozbiljnim kompanijama, stručnjaci ne očekuju takav obrt i prognoziraju da će već za dve nedelje početi pregovori o kupoprodajnom ugovoru.

SMR: Još ne pakujemo kofere

Beograd – Generalni direktor ruske kompanije SMR Džefri Kauli izjavio je juče da je razočaran što je konzorcijum A-TEK iz Austrije ponudio višu cenu za kupovinu imovine basena Bor, ali je dodao da još postoji mogućnost da SMR postane vlasnik RTB. Sumnjamo da će A-Tek moći da zatvori finansijsku konstrukciju koja se odnosi na ukupnu ponudu za RTB, i očekujemo da će se naći u sličnoj situaciji kao i rumunski Kuprom“, rekao je Džefri na konferenciji za novinare, i dodao da nije želeo da po svaku cenu kupi RTB. On je procenio da je 370 miliona maksimalna cena za imovinu tog preduzeća. Kauli je takođe naglasio da „još ne pakuje kofere“ i da s nestrpljenjem čeka ishod pregovora tenderske komisije i A-Tek. Beta

Osim početne cene, od novog vlasnika RTB Bor očekuje se da izdvoji 48,2 miliona dolara za obrtna sredstva, a sa sindikatima će tek biti utvrđivan socijalni program. Tenderom je propisano da nivo obaveznih investicija iznosi 180 miliona evra, od čega će najveći deo novca biti usmeren u izgradnju nove Topionice, koja mora da pokrene peći najkasnije za četiri godine. Iako detalji tehničkih ponuda nisu saopšteni, jer prethodno treba da ih procene savetnici, nezvanično se saznaje da je A-Tek ponudio 180,4 miliona dolara, dok je SMR planirao da investira 414 miliona dolara.
Bernard Ripel, predsednik kompanije A -Tek izjavio je nakon otvaranja ponuda da je kupovina RTB Bor za njih veliki izazov, jer je reč o perspektivnom basenu. On je dodao i da je konzorcijum zadovoljan profesionalno i transparentno realizovanim tenderskom procedurom, i naglasio da do proglašenja zvaničnog pobednika neće objavljivati detalje iz tehničke ponude, odnosno investicioni i socijalni program.
– Obaveze RTB Bor iznose oko 500 miliona dolara, a tačan iznos dugovanja utvrdiće nezavisni revizori. Već sada je izvesno da će cena koju je ponudio A-Tek, kada se tome doda i vrednost obrtnih sredstava, pokriti taj minus ali bilo bi dobro i da konačan saldo bude u plusu kako bi i zaposleni imali pravo na nadoknadu. Ipak, mislim da će se glavni pregovori voditi oko investicionog programa, koji će morati da se precizira po svakom segmentu. Za revitalizaciju rudnika i Topionice potrebno je mnogo više od obaveze koja je definisana tenderom. Iako je i 180 miliona dolara dobar iznos, očekujem da Austrijanci u tom delu poboljšaju ponudu na bar 250 miliona dolara – rekao je Miodrag Conić, v.d. direktor RTB Bor i dodao da je zadovoljan ishodom ponovljenog tendera.
Branislav Rančić, predsednik opštine Bor, međutim smatra da je za privatizaciju Borskog basena Agencija za privatizaciju izabrala loš model opredeljujući se za cenu kao jedini kriterijum.
– Ozbiljniji je kupac koji planira da uloži veća sredstva u uspostavljanje proizvodnje, a sa ovakvim kriterijuma, došli smo u situaciju da ponuda koja je u ukupnom zbiru veća bude drugoplasirana. Nisam pristalica takve privatizacije, ali je činjenica da će se posle ovog tendera život u Boru promeniti. To je grad koji je već sada postao atraktivan za investitore a već za godinu-dve biće vidljivi prvi efekti – izjavio je Rančić.
Konzorcijum grupe A-Tek, čiji je vlasnik bečki industrijalac Mirko Kovač, čine tri kompanije – matična, A-Tek minerals and metals holding, A-Tek industris AG (koja je osnovana ove godine) i Motan verke Briksleg, koja je na našem tržištu već poznata jer je većinski vlasnik subotičkog Severa. Takođe, Briksleg se, pod različitim imenima, nekoliko vekova unazad, bavi topionicama u kojima se sada osim rude prerađuju i sekundarne sirovine. Reč je o modernim postrojenjima koja ispunjavaju ekološke zahteve, pa se neke od njih nalaze i nadomak austrijskih ski centara.

M. N. Stevanović / Danas

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share Button

Pogledajte još Više od autora

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.